REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené vepřové křížové kosti, bramborové šišky, dušený špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřové křížové kosti obalené masem upečené v troubě doměkka, servírované s domácími bramborovými šiškami a podušeným špenátem z mraženého protlaku.


Ingredience:
2,5-3 kgvepřových křížových kostí s masem i sádlem
250 gkořenové zeleniny
4-5 ksstroužků česneku
2 ksvětší cibule
1 lžícedrceného kmínu
1 lžícehladké mouky
voda
pepř
sůl
Na brambrové šišky:
750 gvařených brambor
150 gkrupice
1 ksvejce
osolená voda na uvaření šišek
Na dušený špenát:
2 balíčkyšpenátové protlaky
100 ml30 % smetany
2 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
2 ksmenší cibule
2 ksvejce

Postup:
  1. Maso odříznuté od kosti potřeme ze všech stran utřeným česnekem se solí smíchaným s podrceným kmínem, necháme nejméně 2 hodiny odležet v lednici
  2. Kosti dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očiištenou na větší kusy pokrájenou zeleninu, osolíme, zvolna vaříme cca 2 hodiny
  3. Oloupené cibule nakrájíme na kolečka, vložíme je do pekáčku, na ně rozložíme odleželé maso, okořeníme pepřem, mírně podlijeme vodou, dáme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečeme zaklopené tak 60 minut, pak odklopíme a pečeme při 200 °C doměkka, maso dle potřeby občas podléváme a přeléváme výpekem
  4. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, za občasného míchání vydusíme na tuk, pak přilijeme 250 ml vývaru z kostí a zeleniny a ještě 15 minut povaříme
  5. Jednotlivé porce masa servírujeme v tomot případě s bramborovými šiškami a dušeným špenátem.

Příprava bramborových šišek:

  1. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme, přidáme krupici, mouku a vejce vypracujeme těsto
  2. Z těsta děláme šištičky, které vhazujeme do vařící osolené vody a vaříme 5-10 minut, prostě tak dlouho, až vyplavou na hladinu
  3. Sbíráme je sítkem a necháme důkladně okapat.

Příprava dušeného špenátu:

  1. Na sádle zpěníme nakrájené cibule, přidáme povolený protlak, dusíme asi 10 minut
  2. Dochutíme solí, pepřem a česnekem
  3. Na závěr zjemníme smetanou a zahustíme dvěma vejci.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy