REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené vepřové křížové kosti, bramborové šišky, dušený špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřové křížové kosti obalené masem upečené v troubě doměkka, servírované s domácími bramborovými šiškami a podušeným špenátem z mraženého protlaku.


Ingredience:
2,5-3 kgvepřových křížových kostí s masem i sádlem
250 gkořenové zeleniny
4-5 ksstroužků česneku
2 ksvětší cibule
1 lžícedrceného kmínu
1 lžícehladké mouky
voda
pepř
sůl
Na brambrové šišky:
750 gvařených brambor
150 gkrupice
1 ksvejce
osolená voda na uvaření šišek
Na dušený špenát:
2 balíčkyšpenátové protlaky
100 ml30 % smetany
2 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
2 ksmenší cibule
2 ksvejce

Postup:
  1. Maso odříznuté od kosti potřeme ze všech stran utřeným česnekem se solí smíchaným s podrceným kmínem, necháme nejméně 2 hodiny odležet v lednici
  2. Kosti dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očiištenou na větší kusy pokrájenou zeleninu, osolíme, zvolna vaříme cca 2 hodiny
  3. Oloupené cibule nakrájíme na kolečka, vložíme je do pekáčku, na ně rozložíme odleželé maso, okořeníme pepřem, mírně podlijeme vodou, dáme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečeme zaklopené tak 60 minut, pak odklopíme a pečeme při 200 °C doměkka, maso dle potřeby občas podléváme a přeléváme výpekem
  4. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, za občasného míchání vydusíme na tuk, pak přilijeme 250 ml vývaru z kostí a zeleniny a ještě 15 minut povaříme
  5. Jednotlivé porce masa servírujeme v tomot případě s bramborovými šiškami a dušeným špenátem.

Příprava bramborových šišek:

  1. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme, přidáme krupici, mouku a vejce vypracujeme těsto
  2. Z těsta děláme šištičky, které vhazujeme do vařící osolené vody a vaříme 5-10 minut, prostě tak dlouho, až vyplavou na hladinu
  3. Sbíráme je sítkem a necháme důkladně okapat.

Příprava dušeného špenátu:

  1. Na sádle zpěníme nakrájené cibule, přidáme povolený protlak, dusíme asi 10 minut
  2. Dochutíme solí, pepřem a česnekem
  3. Na závěr zjemníme smetanou a zahustíme dvěma vejci.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy