REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené vepřové křížové kosti, bramborové šišky, dušený špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřové křížové kosti obalené masem upečené v troubě doměkka, servírované s domácími bramborovými šiškami a podušeným špenátem z mraženého protlaku.


Ingredience:
2,5-3 kgvepřových křížových kostí s masem i sádlem
250 gkořenové zeleniny
4-5 ksstroužků česneku
2 ksvětší cibule
1 lžícedrceného kmínu
1 lžícehladké mouky
voda
pepř
sůl
Na brambrové šišky:
750 gvařených brambor
150 gkrupice
1 ksvejce
osolená voda na uvaření šišek
Na dušený špenát:
2 balíčkyšpenátové protlaky
100 ml30 % smetany
2 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
2 ksmenší cibule
2 ksvejce

Postup:
  1. Maso odříznuté od kosti potřeme ze všech stran utřeným česnekem se solí smíchaným s podrceným kmínem, necháme nejméně 2 hodiny odležet v lednici
  2. Kosti dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očiištenou na větší kusy pokrájenou zeleninu, osolíme, zvolna vaříme cca 2 hodiny
  3. Oloupené cibule nakrájíme na kolečka, vložíme je do pekáčku, na ně rozložíme odleželé maso, okořeníme pepřem, mírně podlijeme vodou, dáme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečeme zaklopené tak 60 minut, pak odklopíme a pečeme při 200 °C doměkka, maso dle potřeby občas podléváme a přeléváme výpekem
  4. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, za občasného míchání vydusíme na tuk, pak přilijeme 250 ml vývaru z kostí a zeleniny a ještě 15 minut povaříme
  5. Jednotlivé porce masa servírujeme v tomot případě s bramborovými šiškami a dušeným špenátem.

Příprava bramborových šišek:

  1. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme, přidáme krupici, mouku a vejce vypracujeme těsto
  2. Z těsta děláme šištičky, které vhazujeme do vařící osolené vody a vaříme 5-10 minut, prostě tak dlouho, až vyplavou na hladinu
  3. Sbíráme je sítkem a necháme důkladně okapat.

Příprava dušeného špenátu:

  1. Na sádle zpěníme nakrájené cibule, přidáme povolený protlak, dusíme asi 10 minut
  2. Dochutíme solí, pepřem a česnekem
  3. Na závěr zjemníme smetanou a zahustíme dvěma vejci.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy