Česnekem a slaninou prošpikované vepřové koleno, upečené v troubě spolu se zeleninou a kořením, podlité černým pivem.
Ingredience:
1-1,5 kg | vepřového kolena |
300 g | loupaných krájených rajčat (1 plechovka) |
100 g | slaniny |
2 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | česneku |
1/4 ks | celeru |
3 dl | černého piva |
bobkový list | |
tymián | |
kmín | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Kůži na koleně nařežeme do mřížky, protkneme kousky česneku a slaniny, osolíme, okmínujeme vložíme do pekáče a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C
2. Nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli, koleno během pečení podléváme a otáčíme
3. Asi po 1 hodině pečení přidáme k masu i kořenovou zeleninu, cibuli, nakrájená oloupaná rajčata, koření a vše zalijeme černým pivem
4. Pečeme, až maso začne odpadat od kosti
5. Upečené koleno naporcujeme a podáváme například s pečenými brambory.
Autor receptu: Dalibor Marounek