REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené sele

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I naše prababičky uměly dobře vařit a rády si dopřávaly. Tento jedinečný originál je přepis receptu A. Kejřové z její kuchařky – Zlatá kuchařka s rozpočty z 30. let minulého století. Tato kuchařka měla ohromný úspěch a dočkala se více jak 20-ti vydání …


Ingredience:
1/2 ksselete
50 gmásla
8 lžícpiva
kmín
sůl
špejle

Postup:

1. Pro menší rodinu stačí k pečení polovina předku i s hlavičkou, druhou polovinu upravíme v aspiku nebo se uvaří jako ovar k večeři s křenovou omáčkou
2. Sele na všech stranách pečlivě očištěné, osolíme trochu pokmínujeme a posadíme na nízký pekáček na špejle, na ouška dáme papírové kornoutky aby se nespálila
3. Do rypáčku dáme kousek tvrdého chleba, aby zůstal otevřený
4. Pak podlijeme horkou vodou a při pečení potíráme vlažítkem máčeným v rozpuštěném másle s několika lžícemi piva
5. Selátko pečeme asi 1 hodinu nejvýše dvě, pečeme do růžova, aby kůžička byla lesklá a křehká
6. Pak jej pod krčkem nařízneme, aby z něj vyšla pára a kůrčička zůstala chřupavá
7. Upečené sele nakrájíme na díly, hlavičku rozsekneme a opět k sobě složíme, aby mozeček nevytekl (ještě lepší je hlavičku rozseknout za syrova, svážeme motouzem, aby se při pečení neotevřela)
8. Polovinu šťávy nalijeme na maso na míse, ostatní podáváme zvláště ve šťávovníku.

Doporučení:

Hodí se k němu nejlépe obyčejný nebo jemný knedlík se zelím z brukve nebo čerstvého červeného zelí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy