REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené sele

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I naše prababičky uměly dobře vařit a rády si dopřávaly. Tento jedinečný originál je přepis receptu A. Kejřové z její kuchařky – Zlatá kuchařka s rozpočty z 30. let minulého století. Tato kuchařka měla ohromný úspěch a dočkala se více jak 20-ti vydání …


Ingredience:
1/2 ksselete
50 gmásla
8 lžícpiva
kmín
sůl
špejle

Postup:

1. Pro menší rodinu stačí k pečení polovina předku i s hlavičkou, druhou polovinu upravíme v aspiku nebo se uvaří jako ovar k večeři s křenovou omáčkou
2. Sele na všech stranách pečlivě očištěné, osolíme trochu pokmínujeme a posadíme na nízký pekáček na špejle, na ouška dáme papírové kornoutky aby se nespálila
3. Do rypáčku dáme kousek tvrdého chleba, aby zůstal otevřený
4. Pak podlijeme horkou vodou a při pečení potíráme vlažítkem máčeným v rozpuštěném másle s několika lžícemi piva
5. Selátko pečeme asi 1 hodinu nejvýše dvě, pečeme do růžova, aby kůžička byla lesklá a křehká
6. Pak jej pod krčkem nařízneme, aby z něj vyšla pára a kůrčička zůstala chřupavá
7. Upečené sele nakrájíme na díly, hlavičku rozsekneme a opět k sobě složíme, aby mozeček nevytekl (ještě lepší je hlavičku rozseknout za syrova, svážeme motouzem, aby se při pečení neotevřela)
8. Polovinu šťávy nalijeme na maso na míse, ostatní podáváme zvláště ve šťávovníku.

Doporučení:

Hodí se k němu nejlépe obyčejný nebo jemný knedlík se zelím z brukve nebo čerstvého červeného zelí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy