Vydlabané brambory upečené v troubě, naplněné rozmixovanou bramborovou dření, smaženou cibulkou s rozmarýnem, smetanou, vajíčkem a sýrem, nakonec v troubě zapečené, ozdobené zbylým sýrem, rozmarýnem a zkaramelizovanou slaninou.
Ingredience:
5 ks | plátků anglické slaniny |
3 ks | středně velkých sladkých brambor |
2 ks | malých cibulek |
1 ks | vekého vejce |
1 lžička | nasekaného rozmarýnu |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | tmavého přírodního cukru |
2 lžíce | smetany ke šlehání |
50 g | strouhaného sýra |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Důkladně omyté kartáčkem sladké brambory rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme doměkka, pak je necháme vychladnout
2. Pekáček vyložíme alobalem, postavíme do něho mřížku, na ni položíme plátky slaniny, posypeme cukrem a pečeme v troubě při 200 °C asi 15 minut, až bude slanina vypečená a zkaramelizovaná, necháme vychladnout a pak ji na hrubo nakrájíme
3. V pánvi na 1 lžíci rozehřátého másla necháme zesklovatět očištěné na drobno nasekané cibulky, přidáme většinu na jemno nasekaného rozmarýnu a smažíme 1 minutu, poté sundáme z tepla
4. Vychladlé brambory podélně překrojíme, opatrně vydlabeme a necháme malý okraj, aby vznikly mističky
5. Vydlabanou dřeň rozmixujeme se zbylým máslem, cibulkou s rozmarýnem, rozklepnutým vejcem, smetanou, většinou na jemno nastrouhaným sýrem, solí a pepřem
6. Brambory naplníme připravenou směsí, na plechu je v troubě zapékáme asi 20 minut, ozdobíme zbylým strouhaným sýrem, rozmarýnem i slaninou a podáváme.