Marinovaná jehněčí kýta upečená v celku doměkka spolu s plátky citrónu.
Ingredience:
2 kg | jehněčí kýty |
1/2 ks | citronu |
čerstvá máta na ozdobu | |
voda na podlití | |
Na marinádu: | |
4 lžíce | čerstvé máty |
3 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | kremžské hořčice |
4 ks | stroužků česneku |
kůra i šťáva z 1/2 citronu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou jehněčí kýtu opláchneme, osušíme, pak do masa uděláme 10 hlubokých zářezů
2. Do igelitového sáčku dáme oloupané na drobno nasekané stroužky česneku, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, kremžskou hořčici, olivový olej, na jemno nasekanou mátu, mletý pepř, sůl, vložíme maso, sáček uzavřeme, důkladně protřepeme, aby se maso stejnoměrně obalilo a marinujeme nejlépe přes noc
3. Druhý den maso ze sáčku vyjmeme, citron nakrájený na kolečka vtlačíme do zářezů v mase, vložíme do pekáčku, mírně podlijeme horkou vodou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C doměkka (asi 1 hodinu) podle potřeby za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou
4. Pak vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem i utěrkou a necháme 30 minut dojít, naporcujeme a ozdobíme čerstvou mátou.
Jehněčí kýtu naporcujeme tak, že maso přidržíme vidlicí s dlouhými zuby, zařízneme až ke kosti a pak z obou stran kosti odkrajujeme plátky.