REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené marinované jehněčí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná jehněčí kýta upečená v celku doměkka spolu s plátky citrónu.


Ingredience:
2 kgjehněčí kýty
1/2 kscitronu
čerstvá máta na ozdobu
voda na podlití
Na marinádu:
4 lžícečerstvé máty
3 lžíceolivového oleje
1 lžícekremžské hořčice
4 ksstroužků česneku
kůra i šťáva z 1/2 citronu
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Očištěnou jehněčí kýtu opláchneme, osušíme, pak do masa uděláme 10 hlubokých zářezů
2. Do igelitového sáčku dáme oloupané na drobno nasekané stroužky česneku, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, kremžskou hořčici, olivový olej, na jemno nasekanou mátu, mletý pepř, sůl, vložíme maso, sáček uzavřeme, důkladně protřepeme, aby se maso stejnoměrně obalilo a marinujeme nejlépe přes noc
3. Druhý den maso ze sáčku vyjmeme, citron nakrájený na kolečka vtlačíme do zářezů v mase, vložíme do pekáčku, mírně podlijeme horkou vodou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C doměkka (asi 1 hodinu) podle potřeby za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou
4. Pak vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem i utěrkou a necháme 30 minut dojít, naporcujeme a ozdobíme čerstvou mátou.

Poznámka:

Jehněčí kýtu naporcujeme tak, že maso přidržíme vidlicí s dlouhými zuby, zařízneme až ke kosti a pak z obou stran kosti odkrajujeme plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy