Rybí podkůvky obalené v ochucené hladké mouce, usmažené dozlatova a pak sterilované v pikantním nálevu.
Ingredience:
800 g a více | hrouzků, pstruhů nebo plotic |
8-10 lžic | hladké mouky |
pepř (koření na ryby) | |
sůl | |
Nálev na cca 5 sklenic: | |
1,8 l | vody |
0,5 l | octa |
11 ks | kuliček černého pepře |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | bobkového listu |
1 lžička | hořčičného semínka |
1,5 lžičky | cukru |
5 lžiček | soli |
Postup:
1. Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a necháme 24 hodin proležet v chladu, pak je opláchneme, rozporcujeme na podkovy a obalíme v hladké mouce smíchané s kořením
2. Nejlépe ve fritovacím hrnci obalené ryby smažíme do červena
3. Takto upravené ryby můžeme ihned podávat nebo je vyskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, který nejdříve 24 hodin necháme stát, pak ho přecedíme a nakonec znovu uvedeme téměř do varu
4. Sklenice důkladně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.
Na pečenáče můžeme použít i lipana, candáta nebo štiku.