Asi jeden z nejjednodušších receptů na žebra upečená v troubě. Sádlo se škvarky dodá žebrům úžasné aroma, česnek a koření pak předá celému pokrmu skvělou vůni i chuť.
Ingredience:
1500 g | vepřových žeber |
100 g | sádla i s kousky škvarků |
4-6 ks | stroužků česneku |
voda na podlití | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Žebra osolíme a okořeníme pepřem a kmínem, pěkně z obou stran, pak je vyskládáme do pekáče a poklademe na ně kousky sádla i se škvarky, podlijeme je vodou a dáme péct zaklopené do trouby vyhřáté na 180-190 °C.
- Po 30 minutách, až se žebra zatáhnou, přelijeme je výpekem, opět podlijeme, rozprostřeme na ně prolisované stroužky česneku, zaklopené dále pečeme.
- Po dalších 30 minutách odklopíme, žebra přeskládáme, přelijeme šťávou z výpeku, podlijeme dle potřeby vodou, pečeme odklopené, pěkně dozlatova (masitá žebra pečeme celkově 2-3 hodiny, ořezaná stačí tak 90-100 minut), je vhodné kontrolovat množství šťávy a případně výpek doplnit vodu, žebra několikrát přelít šťávou z výpeku.
Část vody lze nahradit pivem, žebra pak získají další chuťový rozměr. Takto upravená žebírka servírujeme nejlépe se zelím a houskovým knedlíkem, ovšem dají se podávat i s bramborovou kaší a kyselým okurkem, či jen tak, s čerstvým chlebem a nějakou skvělou čalamádou.