Předvařená vepřová kolena, upečená v troubě položená na dobře ochuceném zelí.
Ingredience:
2 ks | vepřová kolena |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | kuličky jalovce |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | jablka |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
1 lžíce | cukru |
500 g | kysaného zelí |
200 g | paprikové klobásy |
3 dl | bílého vína |
pepř | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Kolena vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, osolíme a vaříme 45-60 minut
2. V mezičase si připravíme zelí; zelí dáme do mísy a přidáme pokrájená oloupaná jablka, cibuli, česnek, klobásu, jalovec a cukr, směs promícháme a rozprostřeme na dno pekáče
3. Povařená kolena scedíme a kůži nařežeme do kříže, osolíme, posypeme kmínem, nakonec kolena posadíme na zelí 4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, během pečení zelí i kolena poléváme bílým vínem
5. Upečená kolena servírujeme se zelím, křenem hořčicí a chlebem.
Bílé zelí se podlévá bílým vínem, naopak červené zelí červeným, dá zelí pikantní chuť.
Poznámka:Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek