Krůta upečená v celku, ochucená tymiánem, česnekem a máslem smíchaným s hořčicí, podávaná přelitá hustou šťávou z výpeku.
Ingredience:
1 ks | větší krůty |
1 ks | palice česneku |
1 ks | svazku tymiánu |
500 ml | kuřecího vývaru |
60 ml | olivového oleje |
150 g | másla |
90 g | medu |
70 g | dijonské hořčice |
sůl | |
Na šťávu: | |
10-12 ks | kostek ledu |
35 g | hladké mouky |
1 l | kuřecího výaru |
vypečená šťáva z krůty |
Postup:
1. Očištěnou krůtu omyjeme, osušíme, do břišní dutiny dáme svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku
2. Pak svážeme nohy potravinářským provázkem a prstem jemně oddělíme kůži na prsou od masa, abychom vytvořili kapsu, kterou naplním změklým máslem smíchaným s dijonskou hořčicí
3. Krůtu dáme na mřížku do pekáčku, potřeme olejem, důkladně osolíme, do pekáčku nalijeme vývar, přiklopíme lehce pomaštěným alobalem a pečeme 3 hodiny v předehřáté troubě při 180 °C
4. Alobal odklopíme, pečeme dalších 45 minut a každou čtvrthodinu potíráme výpekem, potom vyndáme z trouby, potřeme medem, vyjmeme z pekáče, dáme stranou, ale udržujeme teplou
5. Vypečenou šťávu přelijeme do rendlíku s kostkami ledu, počkáme, až se oddělí tuk a začne tuhnout, 2 lžíce tuku dáme zpět do pekáčku, zbytek vyhodíme a šťávu zpod tuku uschováme, na tuk nasypeme mouku a na středním ohni zahříváme do světlé jíšky
6. Nakonec šťávu smícháme s vývarem, abychom získali 1 litr tekutiny, tu vlijeme na jíšku, prošleháme a 5 minut povaříme, aby obsah zhoustl a podáváme s kousky krůty.