REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená krůta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krůta upečená v celku, ochucená tymiánem, česnekem a máslem smíchaným s hořčicí, podávaná přelitá hustou šťávou z výpeku.


Ingredience:
1 ksvětší krůty
1 kspalice česneku
1 kssvazku tymiánu
500 mlkuřecího vývaru
60 mlolivového oleje
150 gmásla
90 gmedu
70 gdijonské hořčice
sůl
Na šťávu:
10-12 kskostek ledu
35 ghladké mouky
1 lkuřecího výaru
vypečená šťáva z krůty

Postup:

1. Očištěnou krůtu omyjeme, osušíme, do břišní dutiny dáme svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku
2. Pak svážeme nohy potravinářským provázkem a prstem jemně oddělíme kůži na prsou od masa, abychom vytvořili kapsu, kterou naplním změklým máslem smíchaným s dijonskou hořčicí
3. Krůtu dáme na mřížku do pekáčku, potřeme olejem, důkladně osolíme, do pekáčku nalijeme vývar, přiklopíme lehce pomaštěným alobalem a pečeme 3 hodiny v předehřáté troubě při 180 °C
4. Alobal odklopíme, pečeme dalších 45 minut a každou čtvrthodinu potíráme výpekem, potom vyndáme z trouby, potřeme medem, vyjmeme z pekáče, dáme stranou, ale udržujeme teplou
5. Vypečenou šťávu přelijeme do rendlíku s kostkami ledu, počkáme, až se oddělí tuk a začne tuhnout, 2 lžíce tuku dáme zpět do pekáčku, zbytek vyhodíme a šťávu zpod tuku uschováme, na tuk nasypeme mouku a na středním ohni zahříváme do světlé jíšky
6. Nakonec šťávu smícháme s vývarem, abychom získali 1 litr tekutiny, tu vlijeme na jíšku, prošleháme a 5 minut povaříme, aby obsah zhoustl a podáváme s kousky krůty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Tradiční odrůdy na dosah aneb kde najít nejlepší moravské a české víno

Česká republika je vínu zaslíbená, ale víno je velmi široký pojem, a ne každé víno, resp. odrůda révy vinné si ideálně rozumí s každým regionem. Jsou však odrůdy, které jsou u nás po dlouhé generace skutečně doma, mají u nás největší tradici a daří se jim zde nejlépe. Pojďme se tedy vydat v jejich stopách a pojmout letos výlety za vínem trochu jinak.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými. Dýně totiž můžete využít mnoha způsoby – od dekorací až po lahodné výtvory v kuchyni. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

číst dále ...

Podzimní vlna růstu hub je tady!

Minulý týden v lesích bylo hub poskrovnu, přitom plné koše hřibů a dalších druhů hub byl jistě snem mnoha houbařů. Zlom nastal v polovině týdne a vyvrcholil tento víkend, kdy stovky houbařů nacházejí konečně plné koše hub. Opravdu masově roste v některých lokalitách hřib smrkový, větší množství klouzků, křemenáčů, také bedel, ale i další druhy hub. Jedna z nejoblíbenějších hub mezi českými houbaři, hřib hnědý, se zatím neobjevil.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.