REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená krkovice v kávové marinádě s pikantní omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Až dva dny v marinádě naložená vepřové krkovice, poté upečená v troubě, servírovaná nakrájená na plátky a přelitá ostrou omáčkou z kostiček slaniny, medu, kečupu, worcesterské omáčky a chilli papriček.


Ingredience:
1 kgvepřové krkovice bez kosti v celku
100 mlpomerančové šťávy nebo džusu
100 mlgrepové šťávy nebo džusu
3 lžíceoleje
1 lžícehrubozrnné soli
1 lžícemleté kávy
1 kszelené chilli papričky
špetka mletého římského kmínu
špetka indického kari
Na omáčku:
300 gkvalitního kečupu např. Heinz (domácí je samozřejmě s výhodou)
100 gjavorového sirupu nebo medu
80 gprorostlé slaniny
3 lžícekvalitní worcesterové omáčky, např. Lea Perrins
1 lžíceoleje
2 kssušené chilli papričky

Postup:

1. Z citrusů vymačkáme šťávu (s džusem je to jednodušší …), nakrájíme na jemno chilli papričku, přidáme kávu, koření a sůl, řádně promícháme
2. Omyté a osušené maso pořádně omatláme marinádou ze všech stran a i s marinádou přemístíme do nádoby, ve které budeme masko marinovat a následně i péci, uložíme do lednice a marinujeme … minimálně 12 hodin, ale klidně i dva dny
3. Když navštívíme ledničku, maso otočíme, tuto činnost během marinování několikrát zopakujeme
4. Tak, je “umarinováno” a jdeme na věc … vyjmeme maso z marinády, necháme okapat, já jsem ho otřela papírovou kuchyňskou utěrkou
5. V pánvi si rozpálíme olej a maso zprudka a ze všech světových stran opečeme … cca 10 minut, pomáháme si 2 vidličkami, do masa však nepícháme … to se nedělá!
6. Orestované maso vrátíme zpět do pekáče a do zbylé marinády, přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi tak 90 minut, půl hoďky před stanovenou dobou pečení sundáme pokličku a dopečeme bez ní, během pečení nemusíme přidávat vodu ani jinou tekutinu, marinády je dost, zato maso otáčíme
7. Tak, masenko je hotové, jdeme na omáčku; slaninu nakrájíme na kostičky a do křupava osmažíme v pánvi, zakápneme olejem, vmícháme sirup (med), kečup, worcester a rozdrcené chilli papričky, tak 5 minut necháme povařit, odstavíme z plamene a necháme vychladnout
8. Podáváme k masu, které si nakrájíme na plátky.

Doporučení:

Jako příloha jsou nejlepší pečené brambory. A komu by chyběl salát, může si udělat řecké tzatziki s okurkami.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy