REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená krkovice v kávové marinádě s pikantní omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Až dva dny v marinádě naložená vepřové krkovice, poté upečená v troubě, servírovaná nakrájená na plátky a přelitá ostrou omáčkou z kostiček slaniny, medu, kečupu, worcesterské omáčky a chilli papriček.


Ingredience:
1 kgvepřové krkovice bez kosti v celku
100 mlpomerančové šťávy nebo džusu
100 mlgrepové šťávy nebo džusu
3 lžíceoleje
1 lžícehrubozrnné soli
1 lžícemleté kávy
1 kszelené chilli papričky
špetka mletého římského kmínu
špetka indického kari
Na omáčku:
300 gkvalitního kečupu např. Heinz (domácí je samozřejmě s výhodou)
100 gjavorového sirupu nebo medu
80 gprorostlé slaniny
3 lžícekvalitní worcesterové omáčky, např. Lea Perrins
1 lžíceoleje
2 kssušené chilli papričky

Postup:

1. Z citrusů vymačkáme šťávu (s džusem je to jednodušší …), nakrájíme na jemno chilli papričku, přidáme kávu, koření a sůl, řádně promícháme
2. Omyté a osušené maso pořádně omatláme marinádou ze všech stran a i s marinádou přemístíme do nádoby, ve které budeme masko marinovat a následně i péci, uložíme do lednice a marinujeme … minimálně 12 hodin, ale klidně i dva dny
3. Když navštívíme ledničku, maso otočíme, tuto činnost během marinování několikrát zopakujeme
4. Tak, je “umarinováno” a jdeme na věc … vyjmeme maso z marinády, necháme okapat, já jsem ho otřela papírovou kuchyňskou utěrkou
5. V pánvi si rozpálíme olej a maso zprudka a ze všech světových stran opečeme … cca 10 minut, pomáháme si 2 vidličkami, do masa však nepícháme … to se nedělá!
6. Orestované maso vrátíme zpět do pekáče a do zbylé marinády, přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi tak 90 minut, půl hoďky před stanovenou dobou pečení sundáme pokličku a dopečeme bez ní, během pečení nemusíme přidávat vodu ani jinou tekutinu, marinády je dost, zato maso otáčíme
7. Tak, masenko je hotové, jdeme na omáčku; slaninu nakrájíme na kostičky a do křupava osmažíme v pánvi, zakápneme olejem, vmícháme sirup (med), kečup, worcester a rozdrcené chilli papričky, tak 5 minut necháme povařit, odstavíme z plamene a necháme vychladnout
8. Podáváme k masu, které si nakrájíme na plátky.

Doporučení:

Jako příloha jsou nejlepší pečené brambory. A komu by chyběl salát, může si udělat řecké tzatziki s okurkami.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy