REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi na másle s bylinkami opečená kachní prsa, dopečená v troubě doměkka, servírovaná s domácí švestkovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí:
2 ksvykoštěná kachní prsa i s kůží
1 kshvězdičky anýzu
30 gmásla
1 snítkatymiánu
čerstvě nadrcený pepř
sůl
Na švestkovou omáčku:
250 gzralých, vypeckovaných švestek
300 mlhovězího vývaru
50 mlčerveného vína
2 lžícetřtinového curku
1 lžíceolivového oleje
1 ksšalotky

Postup:

1. Nožem nařízneme kůži na očištěných prsíčkách do mřížky, maso dobře osolíme a okořeníme pepřem 2. Na nepřilnavé, dobře rozpálené pánvi položíme prsa kůží dolů, opékáme je 6-7 minut, pak maso otočíme, do pánve přihodíme tymián, anýz a máslo, počkáme, až se máslo rozpustí, a pak celý obsah pánve přendáme do pekáče
3. Aby bylo maso uvnitř pěkně růžové, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 5-6 minut, kdo má rád maso propečenější, nechá kachnu v troubě cca 10-12 minut
4. Upečená kachní prsa vytáhneme z trouby, maso necháme 5 minut odpočinout, pak nakrájíme na plátky a ihned podáváme spolu se švestkovou omáčkou.

Příprava švestkové omáčky:
1. V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku doměkka (dáme pozor, aby nechytila barvu)
2. Přidáme švestky nakrájené na menší klínky, cukr a pozvolna mícháme, až se cukr rozpustí
3. V této fázi přilijeme do omáčky víno a vývar a 15 minut vše povaříme do zhoustnutí
4. Omáčku servírujeme teplou!

Doporučení:

Jako přílohu servírujeme například bramborovou kaši.

Poznámka:

Recept na vývar najdete zde: Hovězí vývar (Conzommé – konzomé).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy