Na pánvi na másle s bylinkami opečená kachní prsa, dopečená v troubě doměkka, servírovaná s domácí švestkovou omáčkou.
Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí: | |
2 ks | vykoštěná kachní prsa i s kůží |
1 ks | hvězdičky anýzu |
30 g | másla |
1 snítka | tymiánu |
čerstvě nadrcený pepř | |
sůl | |
Na švestkovou omáčku: | |
250 g | zralých, vypeckovaných švestek |
300 ml | hovězího vývaru |
50 ml | červeného vína |
2 lžíce | třtinového curku |
1 lžíce | olivového oleje |
1 ks | šalotky |
Postup:
1. Nožem nařízneme kůži na očištěných prsíčkách do mřížky, maso dobře osolíme a okořeníme pepřem 2. Na nepřilnavé, dobře rozpálené pánvi položíme prsa kůží dolů, opékáme je 6-7 minut, pak maso otočíme, do pánve přihodíme tymián, anýz a máslo, počkáme, až se máslo rozpustí, a pak celý obsah pánve přendáme do pekáče
3. Aby bylo maso uvnitř pěkně růžové, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 5-6 minut, kdo má rád maso propečenější, nechá kachnu v troubě cca 10-12 minut
4. Upečená kachní prsa vytáhneme z trouby, maso necháme 5 minut odpočinout, pak nakrájíme na plátky a ihned podáváme spolu se švestkovou omáčkou.
Příprava švestkové omáčky:
1. V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku doměkka (dáme pozor, aby nechytila barvu)
2. Přidáme švestky nakrájené na menší klínky, cukr a pozvolna mícháme, až se cukr rozpustí
3. V této fázi přilijeme do omáčky víno a vývar a 15 minut vše povaříme do zhoustnutí
4. Omáčku servírujeme teplou!
Jako přílohu servírujeme například bramborovou kaši.
Poznámka:Recept na vývar najdete zde: Hovězí vývar (Conzommé – konzomé).