REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kachna s makovou nádivkou a šípkovým zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je zajímavé, že jsme si zvykli na to, že každé jídlo má typickou chuť, ale také konzistenci. Od pečené husy očekáváme křupavou a křehkou kůrčičku. I celý mák příjemně křupe. Proto se k sobě kulinářsky hodí. Dalším zpestřením, které můžete v kuchyni vyzkoušet je maková nádivka či šípkové zelí. Uděláte zároveň i něco pro své zdraví, protože mák pomáhá snižovat krevní tlak a působí blahodárně na imunitní systém. Je skvělým zdrojem energie, což se během sychravých, podzimních dnů hodí každému. Zelí také není náhodnou přílohou. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat zdravý trávicí systém tím, že podporuje pohyby střev, zvyšuje prospěšné bakterie ve střevě a pomáhá trávení. Pokud tedy chcete načerpat novou inspiraci, zkuste pečenou kachnu s makovou nádivkou a šípkovým zelím.


Ingredience:
Rozpis pro 4-6 osob:
1 kskachna
10 ksrohlíků
8 ksvajec
250 mlmléka
600 gčerveného sterilizovaného zelí
3 lžícešípkové marmelády
2 lžícecelého máku
1 lžícekmínu
1 lžícesoli
1 lžičkaperníkového koření
1 velká hrstpokrájené pažitky
pepř

Postup:
  1. Kachnu si omyjte, osušte, důkladně osolte zvenku i zevnitř a posypte kmínem. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C půl hodiny. Poté teplotu snižte na 120 °C a pečte cca 5 hodin. Po pěti hodinách alobal sundejte, zvyšte opět teplotu na 180 °C a dopečte ještě půl hodinky, aby vám vznikla krásná zlatavá a křupavá kůrka. Doba pečení vždy záleží na velikosti drůbeže.
  2. Během pečení kachny si připravte nádivku. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Do této směsi si rozšlehejte vejce a přidejte sůl, pepř, celý mák, perníkové koření a pažitku. Vše zamíchejte a vložte na plech s pečicím papírem. Do nádivky můžete přidat i mandlové lupínky.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 30-40 minut.
  4. Sterilizované zelí v hrnci duste do změknutí. Ke konci vmíchejte šípkovou marmeládu a odstavte z ohně.
Doporučení:

Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. V případě máku v nádivce jde spíše o koření, které provoní jídlo a dodá nezaměnitelné aroma. Abyste dosáhli požadované chuti, sáhněte nejlépe po modrém máku vypěstovaném na našich polích. Koupit kvalitní mák můžete i přímo od pěstitelů na Makové mapě mapa.nasmodrymak.cz. Věřte, že nádivka z toho nejlepšího máku bude nezapomenutelná.

Poznámka:

Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy