Recept na pečenou husu, jak ji připravují ve Švédsku.
Ingredience:
1 ks | husy |
6 ks | jablek |
20 ks | švestek |
1/2 ks | citrónu |
2 lžíce | bramborové mouky |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Dobře, omytou a osušenou husu potřeme citrónovou šťávou
2. Opláchnuté švestky podusíme doměkka v troše vody, vyjmeme je a odstraníme pecky
3. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky, promícháme se švestkami a naplníme do husy
4. Oba konce husy sešijeme, husu osolíme, opepříme, dáme do pekáče, podlijeme malým množstvím vody, pokryjeme alobalem, jehož okraje dobře upevníme k okrajům pekáče a dáme péci do středně vyhřáté trouby
5. Asi za 2 hodiny alobal sejmeme, šťávu slijeme, husu dáme na 10 minut zpět do trouby a necháme kůži zhnědnout
6. Sádlo se šťávy slijeme, šťávu zahustíme bramborovou moukou rozmíchanou s malým množství vody a krátce povaříme.
Příloha: Opečené brambory a červené zelí.