Porce dozlatova upečené husy nebo kačeny podávané s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Ingredience:
1 ks | husy nebo kačeny |
30 g | soli |
2 g | kmínu |
voda na podlití | |
Na dušené kysané zelí: | |
500 g | kysaného zelí |
40 g | sádla |
20 g | hladké mouky |
1 ks | cibule |
1 lžička | mletého kmínu |
cukr | |
sůl | |
Na bramborové knedlíky: | |
800 g | brambor |
150 g | hrubé krupice |
150 g | hrubé mouky |
50 g | škrobové moučky |
2 ks | vajec |
sůl |
Postup:
Příprava husy nebo kačeny:
1. Očištěnou a opláchnutou husu (kačenu) mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme ji a vložíme do pekáče
2. Maso podlijeme trochou vody a zaklopenou upečeme, při teplotě kolem 180 °C, po obou stranách dozlatova (tučnější části během pečení propichujeme, aby se sádlo dobře vypeklo a přeléváme výpekem, aby se nám maso nevysušilo), ke konci pečení poklop odklopíme, abychom docílili křupavé kůrčičky
3. Upečenou husu (kačenu) z výpeku vyjmeme, naporcujeme ji a uchováme v teple
4. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou vařící vody, krátce povaříme a pak výpek přecedíme
5. Nakonec přidáme do výpeku část vypečeného sádla (15 g na 1 porci husy či kačeny) a tímto výpekem jednotlivé porce podléváme, v případě potřeby ještě výpek dochutíme solí.
Příprava dušeného kysaného zelí:
1. Kysané zelí zalijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme do poloměkka
2. Na rozpáleném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a po mírném osmahnutí ji zamícháme do zelí
3. Za občasného promíchání dodusíme doměkka
4. Ke konci dušení zelí přisladíme a podle potřeby přisolíme.
Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Poznámka:
Před krájením na několika místech píchneme vidličkou do knedlíků, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Knedlíky vaříme v dostatečném množství vody, aby mohly volně vyplavat navrch.
Papriky plněné mletým masem, rajská omáčka
Pečená husa, červené a bílé zelí, bramborový a houskový knedlík