REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená husa (kačena) servírovaná se zelím a bramborovými knedlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porce dozlatova upečené husy nebo kačeny podávané s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem.


Ingredience:
1 kshusy nebo kačeny
30 gsoli
2 gkmínu
voda na podlití
Na dušené kysané zelí:
500 gkysaného zelí
40 gsádla
20 ghladké mouky
1 kscibule
1 lžičkamletého kmínu
cukr
sůl
Na bramborové knedlíky:
800 gbrambor
150 ghrubé krupice
150 ghrubé mouky
50 gškrobové moučky
2 ksvajec
sůl

Postup:

Příprava husy nebo kačeny:
1. Očištěnou a opláchnutou husu (kačenu) mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme ji a vložíme do pekáče
2. Maso podlijeme trochou vody a zaklopenou upečeme, při teplotě kolem 180 °C, po obou stranách dozlatova (tučnější části během pečení propichujeme, aby se sádlo dobře vypeklo a přeléváme výpekem, aby se nám maso nevysušilo), ke konci pečení poklop odklopíme, abychom docílili křupavé kůrčičky
3. Upečenou husu (kačenu) z výpeku vyjmeme, naporcujeme ji a uchováme v teple
4. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou vařící vody, krátce povaříme a pak výpek přecedíme
5. Nakonec přidáme do výpeku část vypečeného sádla (15 g na 1 porci husy či kačeny) a tímto výpekem jednotlivé porce podléváme, v případě potřeby ještě výpek dochutíme solí.

Příprava dušeného kysaného zelí:
1. Kysané zelí zalijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme do poloměkka
2. Na rozpáleném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a po mírném osmahnutí ji zamícháme do zelí
3. Za občasného promíchání dodusíme doměkka
4. Ke konci dušení zelí přisladíme a podle potřeby přisolíme.

Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Poznámka:
Před krájením na několika místech píchneme vidličkou do knedlíků, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Knedlíky vaříme v dostatečném množství vody, aby mohly volně vyplavat navrch.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy