REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pavlova s ovocem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dezert z vyšlehaných bílků, cukru, bílého vinného octa a škrobu, upečený v troubě, pak ozdobený smetanovým krémem a drobným sezónním ovocem.


Ingredience:
220 gjemného krupicového cukru
150 ml bílků (cca ze 4 vajec)
2 lžícekukuřičného škrobu, prosátého
2 lžičkybílého vinného octa
Na dokončení:
300 gmraženého nebo čerstvého lesního ovoce (maliny, ostružiny, jahody, rybíz...)
250 mlsmetany ke šlehání
moučkový cukr na posypání (nemusí být)
Ostatní:
papír na pečení

Postup:

1. Zahřejte troubu na 150 °C
2. Bílky odměřte do mísy a při nízkých otáčkách šlehače šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky, pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin
3. Přidejte škrob a ocet, zlehka prošlehejte
4. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm
5. Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s pavlovou a pečte 80 minut, pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout
6. Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na pavlovu, navrch dejte ovoce, jahody můžete překrojit, případně poprašte moučkovým cukrem
7. Nakrájejte na dílky – nelekejte se, prakticky vždycky se přitom aspoň trochu rozdrobí – a ihned podávejte.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy