Odležené zelí nakrájené na nudličky a prosypané solí, cukrem a kmínem, naplněné do paprik, zalité nálevem a zavařené.
Ingredience:
10 ks | paprikových lusků |
1 ks | větší hlávky zelí |
2-4 lžíce | cukru |
kmín | |
sůl | |
Na nálev: | |
2/3 l | vody |
1/3 l | octa |
40 g | cukru |
20 g | soli |
1 lžička | hořčičného semínka |
1-2 ks | bobkového listu |
několik kuliček nového koření |
Postup:
1. Zelí nakrájíme na jemné nudličky, prosypeme solí, cukrem a kmínem, necháme v porcelánové nebo skleněné míse odležet
2. Z paprik odřízneme vršky se stopkou, vybereme semínka, pak lusky naplníme zelím a vyskládáme je do zavařovacích sklenic
3. Sklenice zalijeme horkým nálevem, důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme tak 30 minut při teplotě 90 °C.
Příprava nálevu:
Vodu smícháme s octem, cukrem, solí a kořením, přivedeme k varu, ale dále nevaříme.
Více o zavařování: Konzervace, zavařování, sterilace.