Španělské národní jídlo Paella – pestrá rýžová pánev.
Ingredience:
250 g | rýže |
150 g | vařené bílé ryby |
100 g | vařeného krabího masa |
100 g | kuřecích jater |
1 ks | malého stroužku česneku |
8 ks | černých oliv |
1 ks | cibule |
3 ks | rajčat |
2 ks | červené (zelené) papriky |
5 dl | vařící vody |
4 dl | škeblí |
šafrán | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Důkladně očištěné škeble zalijeme vodou a vaříme, až se škeble otevřou
2. Pak je vyjmeme z lastur
3. V hluboké pánvičce zpěníme na rozehřátém oleji na plátky nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájené papriky, česnek, odpeckované olivy, kuřecí játra a přebranou, spařenou rýži a dusíme, až se olej vstřebá do rýže
4. Potom přidáme uvařené škeble, krabí maso, na kostičky nakrájené rybí maso, spařená, oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata
5. Vše zalijeme odměřeným množstvím vařící vody, v níž jsme rozmíchali trochu šafránu, sůl a dusíme pod pokličkou v troubě nebo na malém plaménku na plotně do změknutí rýže
6. Ihned podáváme.
Příloha: Zeleninový salát.