Národní pokrm Španělska. Palla je směs různých ingrediencí podušená na pánvi. Tento recept je na paellu s kousky kuřete, dary moře, tygřími krevetami, rýží … okořeněná kromě jiného šafránem nebo kurkumou. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od paní Hanky Křížkové.
Ingredience:
8 ks | kuřecích křídel nebo paliček |
8 ks | oloupaných tygřích krevet |
8 ks | velkých slávek (mušlí) |
6-8 ks | stroužků česneku |
3 ks | masité papriky (červená, zelená, žlutá) |
2 ks | cibule (nejlépe jedna červená a jedna bílá) |
4 hrsti | mořských plodů |
3 polévkové misky | kuřecího vývaru |
1,5 polévkové misky | kulatozrnné rýže (arborio) |
šafrán nebo kurkuma | |
zelená petrželka | |
paella koření | |
chilli koření | |
olivový olej | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na širokou a mělkou pánev nalijeme olivový olej a mírně orestujeme okořeněná křidélka (kuřecí paličky)
2. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a papriky, mírně orestujeme, přidáme rýži, opět orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme koření a poklademe mořskými plody
3. Pánev přiklopíme, po 15 minutách ochutnáme a popřípadě dochutíme, znovu přiklopíme a na mírném ohni dusíme dalších 25-30 minut (na pánvi by neměla zbýt žádná tekutina)
4. Hotovou paellu posypeme čerstvou petrželí a pánev položíme doprostřed stolu, každý strávník si nabírá z pánve sám.