REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný dort s mascarpone a tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodný letní dort s jemnou tvarohovou náplní a rozvařenými jahodami, zdobený sezónním ovocem a plátky mandlí.


Ingredience:
Na těsto:
280 g hladké mouky
250 gkrystalového cukru
8 ksvejce
1 ksbalíčku prášku do pečiva
8 lžicoleje
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Náplň:
500 gjemného tvarohu
500 gmascarpone
100 gmoučkového cukru
2 ksbalení vanilkového cukru
šťáva z jednoho citronu
Rozvar:
500 gjahod (popřípadě jiného vhodného ovoce)
krystalový cukr podle kyselosti
voda
Na ozdobu:
500 govoce (nejlepší jahody a drobné, ale i višně apod.)
mandlové lupínky na ozdobu
A dále:
tuk a mouka na vymazání formy
forma o průměru 25-26 cm

Postup:
  1. Bílky utřeme se špetkou soli a cukrem do tuha, tak aby se nám tvořila špička. Na nejmenším stupni mixéru postupně do sněhu zamícháváme žloutky, které jsme si rozmíchali s olejem. Nakonec si ručně systémem “zabalování” jemně zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a citronovou kůrou.
  2. Těsto vylijeme do formy, zarovnáme a pečeme asi 50-60 minut při teplotě 160-170 °C – troubu neotvíráme!
  3. Po upečení necháme korpus 10-15 minut ve formě vychladnout, pak si jej i s formou otočíme na podložku dnem vzhůru, aby se nám pěkně zarovnal vrch – asi po 15 minutách otočíme, ořežeme opatrně okraje a korpus z formy vyjmeme.
  4. Korpus rozřízneme na tři části, spodní díl potřeme rozvarem z jahod, natřeme 400 g nádivky, přiložíme druhý plát, zase natřeme 400 g nádivky, a přitiskneme vrchní plát. Se zbytkem nádivky natřeme celý dort.
  5. Boky oblepíme mandlovými lupínky a vrch dortu ozdobíme čerstvým ovocem.
  6. Náplň; mascarpone utřeme s cukrem, tvarohem, vanilkovým cukrem a nakonec přimícháme citrónovou šťávu. Jahody omyjeme a nařežeme na tenoučké plátky, dáme na pánev, posypeme asi 2 lžícemi cukru a podlijeme minimem vody (asi 50 ml). Opatrně provaříme tak, aby se nám jahody příliš nerozbily, vodu odpaříme a pokud je to nutné, ještě osladíme. Necháme vychladnout a natřeme na korpus.
  7. Dort dáme dobře vychladit a podáváme.
Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy