REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný dort s mascarpone a tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodný letní dort s jemnou tvarohovou náplní a rozvařenými jahodami, zdobený sezónním ovocem a plátky mandlí.


Ingredience:
Na těsto:
280 g hladké mouky
250 gkrystalového cukru
8 ksvejce
1 ksbalíčku prášku do pečiva
8 lžicoleje
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Náplň:
500 gjemného tvarohu
500 gmascarpone
100 gmoučkového cukru
2 ksbalení vanilkového cukru
šťáva z jednoho citronu
Rozvar:
500 gjahod (popřípadě jiného vhodného ovoce)
krystalový cukr podle kyselosti
voda
Na ozdobu:
500 govoce (nejlepší jahody a drobné, ale i višně apod.)
mandlové lupínky na ozdobu
A dále:
tuk a mouka na vymazání formy
forma o průměru 25-26 cm

Postup:

1. Bílky si utřeme se špetkou soli a cukrem do tuha, tak aby se nám tvořila špička
2. Na nejmenším stupni mixéru postupně do sněhu zamícháváme žloutky, které jsme si rozmíchali s olejem
3. Nakonec si ručně systémem “zabalování” jemně zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a citronovou kůrou
4. Těsto vylijeme do formy, zarovnáme a pečeme asi 50-60 minut při teplotě 160-170 °C – troubu neotvíráme!
5. Po upečení necháme korpus 10-15 minut ve formě vychladnout, pak si jej i s formou otočíme na podložku dnem vzhůru, aby se nám pěkně zarovnal vrch – asi po 15 minutách otočíme, ořežeme opatrně okraje a korpus z formy vyjmeme
6. Korpus si rozřízneme na tři části, spodní díl potřeme rozvarem z jahod, natřeme 400 g nádivky, přiložíme druhý plát, zase natřeme 400 g nádivky, a přitiskneme vchný plát
7. Se zbytkem nádivky natřeme celý dort
8. Boky oblepíme mandlovými lupínky a vrch dortu ozdobíme čerstvým ovocem
9. Náplň: mascarpone si utřeme s cukrem, tvarohem, vanilkovým cukrem a nakonec přimícháme citrónovou šťávu
9. Jahody si omyjeme a nařežeme na tenoučké plátky, dáme na pánev, posypeme asi 2 lžícemi cukru a podlijeme minimem vody (asi 50 ml)
10. Opatrně provaříme tak, aby se nám jahody příliš nerozbily, vodu odpaříme a pokud je to nutné, ještě osladíme
11. Necháme vychladnout a natřeme na korpus
12. Dort dáme dobře vychladit a podáváme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy