REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný dort s mascarpone a tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodný letní dort s jemnou tvarohovou náplní a rozvařenými jahodami, zdobený sezónním ovocem a plátky mandlí.


Ingredience:
Na těsto:
280 g hladké mouky
250 gkrystalového cukru
8 ksvejce
1 ksbalíčku prášku do pečiva
8 lžicoleje
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Náplň:
500 gjemného tvarohu
500 gmascarpone
100 gmoučkového cukru
2 ksbalení vanilkového cukru
šťáva z jednoho citronu
Rozvar:
500 gjahod (popřípadě jiného vhodného ovoce)
krystalový cukr podle kyselosti
voda
Na ozdobu:
500 govoce (nejlepší jahody a drobné, ale i višně apod.)
mandlové lupínky na ozdobu
A dále:
tuk a mouka na vymazání formy
forma o průměru 25-26 cm

Postup:

1. Bílky si utřeme se špetkou soli a cukrem do tuha, tak aby se nám tvořila špička
2. Na nejmenším stupni mixéru postupně do sněhu zamícháváme žloutky, které jsme si rozmíchali s olejem
3. Nakonec si ručně systémem “zabalování” jemně zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a citronovou kůrou
4. Těsto vylijeme do formy, zarovnáme a pečeme asi 50-60 minut při teplotě 160-170 °C – troubu neotvíráme!
5. Po upečení necháme korpus 10-15 minut ve formě vychladnout, pak si jej i s formou otočíme na podložku dnem vzhůru, aby se nám pěkně zarovnal vrch – asi po 15 minutách otočíme, ořežeme opatrně okraje a korpus z formy vyjmeme
6. Korpus si rozřízneme na tři části, spodní díl potřeme rozvarem z jahod, natřeme 400 g nádivky, přiložíme druhý plát, zase natřeme 400 g nádivky, a přitiskneme vchný plát
7. Se zbytkem nádivky natřeme celý dort
8. Boky oblepíme mandlovými lupínky a vrch dortu ozdobíme čerstvým ovocem
9. Náplň: mascarpone si utřeme s cukrem, tvarohem, vanilkovým cukrem a nakonec přimícháme citrónovou šťávu
9. Jahody si omyjeme a nařežeme na tenoučké plátky, dáme na pánev, posypeme asi 2 lžícemi cukru a podlijeme minimem vody (asi 50 ml)
10. Opatrně provaříme tak, aby se nám jahody příliš nerozbily, vodu odpaříme a pokud je to nutné, ještě osladíme
11. Necháme vychladnout a natřeme na korpus
12. Dort dáme dobře vychladit a podáváme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy