REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný dort s mascarpone a tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodný letní dort s jemnou tvarohovou náplní a rozvařenými jahodami, zdobený sezónním ovocem a plátky mandlí.


Ingredience:
Na těsto:
280 g hladké mouky
250 gkrystalového cukru
8 ksvejce
1 ksbalíčku prášku do pečiva
8 lžicoleje
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Náplň:
500 gjemného tvarohu
500 gmascarpone
100 gmoučkového cukru
2 ksbalení vanilkového cukru
šťáva z jednoho citronu
Rozvar:
500 gjahod (popřípadě jiného vhodného ovoce)
krystalový cukr podle kyselosti
voda
Na ozdobu:
500 govoce (nejlepší jahody a drobné, ale i višně apod.)
mandlové lupínky na ozdobu
A dále:
tuk a mouka na vymazání formy
forma o průměru 25-26 cm

Postup:

1. Bílky si utřeme se špetkou soli a cukrem do tuha, tak aby se nám tvořila špička
2. Na nejmenším stupni mixéru postupně do sněhu zamícháváme žloutky, které jsme si rozmíchali s olejem
3. Nakonec si ručně systémem “zabalování” jemně zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a citronovou kůrou
4. Těsto vylijeme do formy, zarovnáme a pečeme asi 50-60 minut při teplotě 160-170 °C – troubu neotvíráme!
5. Po upečení necháme korpus 10-15 minut ve formě vychladnout, pak si jej i s formou otočíme na podložku dnem vzhůru, aby se nám pěkně zarovnal vrch – asi po 15 minutách otočíme, ořežeme opatrně okraje a korpus z formy vyjmeme
6. Korpus si rozřízneme na tři části, spodní díl potřeme rozvarem z jahod, natřeme 400 g nádivky, přiložíme druhý plát, zase natřeme 400 g nádivky, a přitiskneme vchný plát
7. Se zbytkem nádivky natřeme celý dort
8. Boky oblepíme mandlovými lupínky a vrch dortu ozdobíme čerstvým ovocem
9. Náplň: mascarpone si utřeme s cukrem, tvarohem, vanilkovým cukrem a nakonec přimícháme citrónovou šťávu
9. Jahody si omyjeme a nařežeme na tenoučké plátky, dáme na pánev, posypeme asi 2 lžícemi cukru a podlijeme minimem vody (asi 50 ml)
10. Opatrně provaříme tak, aby se nám jahody příliš nerozbily, vodu odpaříme a pokud je to nutné, ještě osladíme
11. Necháme vychladnout a natřeme na korpus
12. Dort dáme dobře vychladit a podáváme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy