REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný dort s mascarpone a tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodný letní dort s jemnou tvarohovou náplní a rozvařenými jahodami, zdobený sezónním ovocem a plátky mandlí.


Ingredience:
Na těsto:
280 g hladké mouky
250 gkrystalového cukru
8 ksvejce
1 ksbalíčku prášku do pečiva
8 lžicoleje
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Náplň:
500 gjemného tvarohu
500 gmascarpone
100 gmoučkového cukru
2 ksbalení vanilkového cukru
šťáva z jednoho citronu
Rozvar:
500 gjahod (popřípadě jiného vhodného ovoce)
krystalový cukr podle kyselosti
voda
Na ozdobu:
500 govoce (nejlepší jahody a drobné, ale i višně apod.)
mandlové lupínky na ozdobu
A dále:
tuk a mouka na vymazání formy
forma o průměru 25-26 cm

Postup:

1. Bílky si utřeme se špetkou soli a cukrem do tuha, tak aby se nám tvořila špička
2. Na nejmenším stupni mixéru postupně do sněhu zamícháváme žloutky, které jsme si rozmíchali s olejem
3. Nakonec si ručně systémem “zabalování” jemně zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a citronovou kůrou
4. Těsto vylijeme do formy, zarovnáme a pečeme asi 50-60 minut při teplotě 160-170 °C – troubu neotvíráme!
5. Po upečení necháme korpus 10-15 minut ve formě vychladnout, pak si jej i s formou otočíme na podložku dnem vzhůru, aby se nám pěkně zarovnal vrch – asi po 15 minutách otočíme, ořežeme opatrně okraje a korpus z formy vyjmeme
6. Korpus si rozřízneme na tři části, spodní díl potřeme rozvarem z jahod, natřeme 400 g nádivky, přiložíme druhý plát, zase natřeme 400 g nádivky, a přitiskneme vchný plát
7. Se zbytkem nádivky natřeme celý dort
8. Boky oblepíme mandlovými lupínky a vrch dortu ozdobíme čerstvým ovocem
9. Náplň: mascarpone si utřeme s cukrem, tvarohem, vanilkovým cukrem a nakonec přimícháme citrónovou šťávu
9. Jahody si omyjeme a nařežeme na tenoučké plátky, dáme na pánev, posypeme asi 2 lžícemi cukru a podlijeme minimem vody (asi 50 ml)
10. Opatrně provaříme tak, aby se nám jahody příliš nerozbily, vodu odpaříme a pokud je to nutné, ještě osladíme
11. Necháme vychladnout a natřeme na korpus
12. Dort dáme dobře vychladit a podáváme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy