Šátečky z bramborového těsta plněné ochuceným ovocem, upečené dozlatova.
Ingredience:
500 g | vařených brambor |
200 g | měkkého tvarohu |
200 g | polohrubé mouky |
50 g | cukru |
50 g | tuku |
1 ks | vejce |
voda | |
špetka soli | |
mouka na vál | |
Na náplň: | |
1 lžička | vanilkového pudinkového prášku |
1 lžíce | cukru |
300 g | ostružin |
200 g | lesních jahod |
Postup:
1. Očištěné jahody i ostružiny promícháme s cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem
2. Uvařené brambory oloupeme, na jemno nastrouháme do mísy, přidáme tvaroh, polohrubou mouku, změklý tuk, cukr, špetku soli, polovinu rozšlehaného vejce a vymícháme vláčné těsto
3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 2 mm a nakrájíme ho na čtverce o straně 6 cm, do středu každého čtverce dáme trochu náplně, rohy těsta lehce potřeme částí zbylého rozšlehaného vejce, spojíme je nad náplní a lehce přitiskneme k sobě
4. Koláčky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zbylým vejcem smíchaným s 1 lžící vody, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a upečeme dozlatova.