Odpalované těsto je skvělé právě na ovocné knedlíky.
Ingredience:
350 g | hrubé mouky |
100 g | másla |
0,5 l | mléka |
4 ks | vejce |
špetka soli | |
Na náplň: | |
500 g | ovoce (meruňky, broskve, švestky, jahody ...) |
Na dochucení: | |
tvaroh | |
moučkový cukr | |
rozpuštěné máslo |
Postup:
1. Mléko svaříme s máslem a solí, přidáme najednou všechnu mouku a mícháme, až vznikne hustý knedlík, který se nechytá nádoby ani vařečky (je to poměrně rychlý proces)
2. Těsto necháme mírně prochladnout a postupně vmícháme vejce a dobře je zapracujeme
3. Na pomoučněném válu uděláme z těsta dlouhou nudli, z které nakrájíme špalíky 3-4 cm velké (záleží na tom, kolik těsta na knedlíku chceme)
4. Jednotlivé kusy zploštíme ve dlani, dáme ovoce a vytvoříme kulatý knedlík, postup opakujeme, až vytvoříme všechny knedlíky
5. Hotové knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme, podle velikosti 5-8 minut, až nám vyplavou, jsou hotové
6. Na talířích knedlíky poléváme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem, zdobíme tvarohem.
Foto: Naďa Indruchová