Vepřová panenka servírovaná s podušenou šalotkou na víně, hroznovým vínem a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
2 ks | vepřové panenky |
400 g | hroznového růžového vína |
200 g | malých šalotek |
30 g | másla |
250 ml | růžového nebo červeného vína |
4 lžíce | medu |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | cukru |
1 lžička | škrobové moučky |
šťáva z 1/2 citronu | |
mletý kmín | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Odblaněnou vepřovou panenku opláchneme, osušíme, osolíme opepříme, posypeme mletým kmínem, na rozehřátém oleji opečeme ze všech stran a přendáme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby a pečeme zvolna cca 20 minut
2. Mezitím orestujeme na rozehřátém másle oloupané šalotky, přidáme med, cukr, citronovou šťávu, zalijeme vínem a zvolna dusíme, až jsou šalotky měkké
3. Pak přidáme omyté, předem rozpůlené a zbavené pecek hroznové víno, škrobovou moučku rozmíchanou v malém množství vody nebo vína
4. Nakonec přidáme i výpek z masa, promícháme, podle chuti osolíme, opepříme, okyselíme a krátce prohřejeme
5. Maso nakrájíme, rozdělíme na talíře, doplníme cibulkami s hrozny a podáváme s různě upravenými bramborami.