REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ostré karí s pečenou zeleninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční asijské karí servírované s pečenou zeleninou. Skvělá kombinace vhodná nejen pro vegetariány, ale i milovníky dobrých jídel.


Ingredience:
Na pečenou zeleninu:
2 ksmrkve
1 ksstředně velký květák
1 ksvětší červená paprika
4 lžíceolivového oleje
1 lžícecelého římského kmínu
pepř
sůl
Na karí omáčku:
400 gdrcených rajčat v plechovce
125 gbaby špenátových listů
1 plechovkacizrny ve slaném nálevu
1 hrstmraženého hrášku
250 mlkokosového mléka
3 lžícecitronové šťávy
3 lžícepasírovaných rajčat
3 lžičkymletého koriandru
2 lžíceolivového oleje
2 lžičkytřtinového cukru (nebo víc - dle chuti)
2 lžičkymletého římského kmínu
2 lžičkykari koření
1/2 lžičkymleté kurkumy
4 ksstroužky česneku
2 kschilli papričky
1 ks5 cm čerstvého zázvoru
sůl dle potřeby

Postup:
  1. Očištěný květák rozebereme na růžičky, přendáme do misky, zakápneme 2 lžícemi oleje, osolíme, opepříme a pořádně promneme, přendáme na plech
  2. Mrkve oloupeme a nakrájíme zešikma na 3 cm kousky, papriku překrájíme na 3 cm kostky
  3. Zeleninu dáme do misky po květáku, přidáme zbývající olej, osolíme a posypeme římským kmínem, důkladně promícháme a dáme na plech ke květáku
  4. V troubě na 200 °C pečeme cca 40 minut, sem tam plechem zatřeseme, aby se zelenina hezky ze všech stran opekla
  5. A jdeme na karí omáčku; do woku dáme rozehřát olej, přidáme nasekaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor, necháme rozvonět
  6. Přidáme všechno sypké koření a nasekané chilli papričky, intenzivně mícháme do rozvonění a dáváme pozor, abychom nic nepřipálili
  7. Do pánve přidáme pasírovaná i sekaná rajčata, osladíme a dle chuti osolíme, vmícháme kokosové mléko a na mírném plameni necháme 30 minut probubláva, občas promícháme
  8. Přidáme propláchnutou a scezenou cizrnu, mražený hrášek a špenátové listy, necháme prohřát cca 5 minut a poté opatrně vmícháme upečenou zeleninu.
Doporučení:

Vhodnou přílohou je hnědá rýže, bulgur nebo quinoa.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy