REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ostré karí s pečenou zeleninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční asijské karí servírované s pečenou zeleninou. Skvělá kombinace vhodná nejen pro vegetariány, ale i milovníky dobrých jídel.


Ingredience:
Na pečenou zeleninu:
2 ksmrkve
1 ksstředně velký květák
1 ksvětší červená paprika
4 lžíceolivového oleje
1 lžícecelého římského kmínu
pepř
sůl
Na karí omáčku:
400 gdrcených rajčat v plechovce
125 gbaby špenátových listů
1 plechovkacizrny ve slaném nálevu
1 hrstmraženého hrášku
250 mlkokosového mléka
3 lžícecitronové šťávy
3 lžícepasírovaných rajčat
3 lžičkymletého koriandru
2 lžíceolivového oleje
2 lžičkytřtinového cukru (nebo víc - dle chuti)
2 lžičkymletého římského kmínu
2 lžičkykari koření
1/2 lžičkymleté kurkumy
4 ksstroužky česneku
2 kschilli papričky
1 ks5 cm čerstvého zázvoru
sůl dle potřeby

Postup:
  1. Očištěný květák rozebereme na růžičky, přendáme do misky, zakápneme 2 lžícemi oleje, osolíme, opepříme a pořádně promneme, přendáme na plech
  2. Mrkve oloupeme a nakrájíme zešikma na 3 cm kousky, papriku překrájíme na 3 cm kostky
  3. Zeleninu dáme do misky po květáku, přidáme zbývající olej, osolíme a posypeme římským kmínem, důkladně promícháme a dáme na plech ke květáku
  4. V troubě na 200 °C pečeme cca 40 minut, sem tam plechem zatřeseme, aby se zelenina hezky ze všech stran opekla
  5. A jdeme na karí omáčku; do woku dáme rozehřát olej, přidáme nasekaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor, necháme rozvonět
  6. Přidáme všechno sypké koření a nasekané chilli papričky, intenzivně mícháme do rozvonění a dáváme pozor, abychom nic nepřipálili
  7. Do pánve přidáme pasírovaná i sekaná rajčata, osladíme a dle chuti osolíme, vmícháme kokosové mléko a na mírném plameni necháme 30 minut probubláva, občas promícháme
  8. Přidáme propláchnutou a scezenou cizrnu, mražený hrášek a špenátové listy, necháme prohřát cca 5 minut a poté opatrně vmícháme upečenou zeleninu.
Doporučení:

Vhodnou přílohou je hnědá rýže, bulgur nebo quinoa.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy