REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Orzo těstovinová rýže s boloňskou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Boloňská omáčka je klasika, ale co k ní vyzkoušet jako přílohu místo tradičních špaget, italskou těstovinovou rýži orzo?


Ingredience:
300 ghovězího mletého masa (nebo směs vepřové, hovězí)
200 gnakrájených oloupaných rajčat
100 grajského protlaku
50 gslaniny
150 mlčerveného vína
2 dlvývaru z kostí
1 kscibule
1 ksmrkev
1 kskousek celeru
1 ksbobkový lis
strouhaný parmazán
muškátový květ
olivový olej
tymián
bazalka
pepř
sůl
Na orzo:
1 balenítěstovinová rýže Orzo
voda
sůl

Postup:
  1. Na oleji necháme zesklovatět slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, mleté maso, které rozmělníme vidličkou, za občasného míchání opečeme.
  2. Přidáme nakrájená rajčata, rajský protlak, vývar, víno, okořeníme tymiánem, bobkový list, sůl, pozvolna dusíme.
  3. Mrkev a celer nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme k omáčce, dusíme, až zelenina změkne a omáčka zhoustne.
  4. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového květu.
  5. Orzo uvaříme dle návodu na obalu, scedíme, rozprostřeme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme parmazánem, ozdobíme bazalkou a podáváme.
Doporučení:

Více o těstovinové rýži se dozvíte zde: Orzo – těstovinová rýže

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je fermentace, kvašení, pickles či zavařování neboli sterilace?

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

číst dále ...

Orzo – těstovinová rýže

Znáte orzo? Jde o italskou těstovinovou rýži ze semolinové mouky. Jsou to sušená zrnka připomínají tvarem rýži nebo vyloupaný slunečnicová semínka. Na českém trhu se objevuje i řecká těstovinová rýže, která má obchodní název kritharaki.

číst dále ...

Mezinárodní den Prosecca

Mezinárodní den Prosecca připadá každý rok na 13.8. A co je vlastně prosecco? Jedná se o odrůdová vína, které pochází z hroznů odrůdy se stejným názvem. Tato odrůda je komerčně pěstována pouze v Itálii a to téměř výhradně v oblasti Veneto. Pěstování odrůdy Prosecco pro produkci známých šumivých vín má však ještě užší vymezení – více než 95 % všech výsadeb révy vinné odrůdy Prosecco se nachází v kraji Treviso a to v kopcovitém regionu Conegliano-Valdobbiadene, kde má vinohradnictví kořeny již více než dvě století.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ČERVEN 2021 – balíček plný novinek

Máme tu léto a s ním i další Brandnooz box pro, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Krok za krokem, abyste si užili kvalitní rybí „grilovačku“

Každé roční období je něčím specifické, a pro léto to jsou samozřejmě pořádné „grilovačky“. Tentokrát se zaměříme na maso, které je lehké, křehké, dietní, a přitom chutné – na ryby. Podle čeho poznáte v obchodě čerstvou rybu? Která je vhodná na grilování?

číst dále ...

Nejlepší šunka na světě? Jamón!

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?

číst dále ...

Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm

Léto se už sice přehouplo do druhé půlky, ale to nám rozhodně nebrání naplno si užívat venkovních „grilovaček“. Dokonce si můžeme zasoutěžit o 1 z 9 zahradních plynových grilů. Stačí si koupit pouhé 3 potraviny se značkami kvality (Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ a „biolist“) a vyplnit pár informací na akademiekvality.cz. A co si můžeme ugrilovat? Např. papriky plněné balkánským sýrem, plněné batáty s broskví, sýrem a šunkou, pstruha v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou či pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem a variací dipů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy