Boloňská omáčka je klasika, ale co k ní vyzkoušet jako přílohu místo tradičních špaget, italskou těstovinovou rýži orzo?
Ingredience:
300 g | hovězího mletého masa (nebo směs vepřové, hovězí) |
200 g | nakrájených oloupaných rajčat |
100 g | rajského protlaku |
50 g | slaniny |
150 ml | červeného vína |
2 dl | vývaru z kostí |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkev |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | bobkový lis |
strouhaný parmazán | |
muškátový květ | |
olivový olej | |
tymián | |
bazalka | |
pepř | |
sůl | |
Na orzo: | |
1 balení | těstovinová rýže Orzo |
voda | |
sůl |
Postup:
- Na oleji necháme zesklovatět slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, mleté maso, které rozmělníme vidličkou, za občasného míchání opečeme.
- Přidáme nakrájená rajčata, rajský protlak, vývar, víno, okořeníme tymiánem, bobkový list, sůl, pozvolna dusíme.
- Mrkev a celer nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme k omáčce, dusíme, až zelenina změkne a omáčka zhoustne.
- Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového květu.
- Orzo uvaříme dle návodu na obalu, scedíme, rozprostřeme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme parmazánem, ozdobíme bazalkou a podáváme.
Více o těstovinové rýži se dozvíte zde: Orzo – těstovinová rýže
Poznámka:Text i foto: D. Marounek