Pečený dort s ořechy, smetanou a kakaem.
Ingredience:
120 g | pískového cukru |
100 g | ořechových jader |
60 g | polohrubé mouky |
5 ks | vajec |
1/4 lžičky | kypřicího prášku do pečiva |
tuk na vymazání dortové formy | |
mouka na vysypání dortové formy | |
Krém: | |
125 g | másla nebo rostlinného tuku |
1/4 l | sladké smetany |
2 lžíce | moučkového cukru |
1 lžíce | kakaa |
1 ks | žloutku (nemusí být) |
1/2 bal. | pudinkového prášku s kakaovou příchutí |
1 bal. | vanilkového cukru |
Postup:
1. Celá vejce a cukr vyšleháme do husté pěny
2. Vmícháme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně nastrouhané (nebo umleté) ořechy
3. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troub, na 175 °C zvolna upečeme
4. Vychladlý dort podélně rozřízneme, naplníme krémem a spojíme do původního tvaru
5. Krémem potřeme dort po povrchu i po stranách a posypeme nastrouhanými jádry ořechů.
Příprava krému: 6. Změklé máslo (tuk), cukr, žloutek a kakao utřeme do pěny
7. Ze smetany, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme pudink, který necháme vychladnout a zašleháme do krému.