Včelí úly patří snad k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví, zvláště plněné krémem a marmeládou, posazené na domácí linecká kolečka patří mezi ty nejoblíbenější.
Ingredience:
200 g | moučkového cukru |
200 g | mletých ořechů |
1 ks | bílek |
Na linecká kolečka: | |
210 g | hladké mouky |
140 g | másla |
70 g | moučkového cukru |
2 ks | vaječné žloutky |
trochu strouhané citronové kůry | |
Ostatní: | |
mouka na vál, fólie na uležení těsta, moučkový cukr na obalení |
Postup:
1. Zpracujeme hmotu (smícháme suché ingredience, pak přimícháme ostatní), necháme ztuhnout ve folii
2. Uválíme malé kuličky o průměru cca 3 cm a oválené v moučkovém cukru vtlačujeme do formiček, prstem nebo kulatou vařečkou vytlačujeme důlky
3. Na prkénku vyklepneme a necháme oschnout do druhého dne
4. Plníme krémem a lepíme na kolečka z lineckého těsta. Příprava lineckých koleček:
1. Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a vše promícháme
2. Pak přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc v chladu odležet
3. Odleželé těsto rozválíme do tenka, vykrájíme z něho menší kolečka, rozložíme na plech, dáme do trouby a pečeme při 160 °C dorůžova (asi 7 minut).
Nechala jsem se inspirovat Evkou Přecechtělovou a letos jsem do vršků úlků dala pikantní nektarinkovou marmeládu a teprve potom doplnila krémem. Příklad krémové náplně: 0,25 l mléka, 4 lžíce vanilkového pudinku, 100 g másla, 100 g cukru, 1 ks žloutek, rum. Příprava krému: Krém uvaříme z mléka a pudinku (recept najdete na obalu pudinku) a necháme jej vychladnout, máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem, potom pomalu vmícháme pudinkovou kaši.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková, volně upraveno ReceptyOnLine.cz