REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechové řezy s broskvovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchaný, v troubě upečený, ořechový korpus potřený meruňkovou marmeládou a smetanovým krémem nastaveným kousky meruněk, dezert nakonec dozdobený šlehačkou, servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na korpus:
5 ksvajec
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
200 gmeruňkové marmelády
5 lžicpolohrubé mouky
4 lžícekrupicového cukru
2 lžícena jemno pomletých vlašských ořechů
2 lžícevroucí vody
2 lžíceoleje
Na krém:
1 velká plechovkabroskvového kompotu (900 g)
3 sáčkyZlatý klas (sypký přípravek na krémy, podobný pudinku, jen je tužší ...)
1 sáčekvanilkový cukr Dr. Oetker
2 kelímkyšlehačky 40 %
250 mlšťávy z kompotu
500 mlmléka
250 gmásla
3 lžícemoučkového cukru
3 lžícekrupicového cukru
2 lžícerumu
Ostatní:
olej ve spreji, papír na pečení, ovoce a cukrářské zdobení na ozdobu

Postup:

1. Nejprve si upečeme korpus; vyšleháme vejce s cukrem do pěny, pak postupně přidáme vodu a olej, mícháme do husté pěny
2. Mouku s kypřícím práškem proženeme sítkem, přidáme pomleté ořechy a vše důkladně promícháme
3. Tuto směs pak opatrně stěrkou vmícháme do ušlehané vaječné směsi
4. Velký plech se zvýšeným okrajem vystříkáme olejem ve spreji, aby nám neklouzal pečící papír, kterým plech vysteleme, těsto přemístíme na papír a stěrkou uhladíme
5. Pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut, pak korpus necháme trochu vychladnout a potřeme meruňkovou marmeládou, pokud je příliš tuhá, naředíme ji rumem nebo šťávou z kompotu
6. Připravíme si krém; z mléka, šťávy z kompotu, krupicového cukru a Zlatých klasů uvaříme hustý pudink, necháme chvilku provařit a pak hrnec umístíme do nádoby se studenou vodou a občasného míchání necháme vychladnout
7. Změklé máslo vymícháme s moučkovým cukrem a rumem do bílé pěny, do této pak po částech dáváme chladný pudink a společně vyšleháme do hladkého krému
8. Okapané broskve překrájíme na drobné kostičky a zlehka vmícháme do krému, ten stěrkou naneseme na upečený a marmeládou potřený korpus, hezky uhladíme dortovým nožem nebo cukrářskou kartou
9. Šlehačky vyšleháme do tuha a naneseme na krém, dozdobíme podle fantasie ovocem, cukrářským zdobením apod.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou

Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě! Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Recepty ze surovin ze sousedství

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy