REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechové řezy s broskvovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchaný, v troubě upečený, ořechový korpus potřený meruňkovou marmeládou a smetanovým krémem nastaveným kousky meruněk, dezert nakonec dozdobený šlehačkou, servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na korpus:
5 ksvajec
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
200 gmeruňkové marmelády
5 lžicpolohrubé mouky
4 lžícekrupicového cukru
2 lžícena jemno pomletých vlašských ořechů
2 lžícevroucí vody
2 lžíceoleje
Na krém:
1 velká plechovkabroskvového kompotu (900 g)
3 sáčkyZlatý klas (sypký přípravek na krémy, podobný pudinku, jen je tužší ...)
1 sáčekvanilkový cukr Dr. Oetker
2 kelímkyšlehačky 40 %
250 mlšťávy z kompotu
500 mlmléka
250 gmásla
3 lžícemoučkového cukru
3 lžícekrupicového cukru
2 lžícerumu
Ostatní:
olej ve spreji, papír na pečení, ovoce a cukrářské zdobení na ozdobu

Postup:

1. Nejprve si upečeme korpus; vyšleháme vejce s cukrem do pěny, pak postupně přidáme vodu a olej, mícháme do husté pěny
2. Mouku s kypřícím práškem proženeme sítkem, přidáme pomleté ořechy a vše důkladně promícháme
3. Tuto směs pak opatrně stěrkou vmícháme do ušlehané vaječné směsi
4. Velký plech se zvýšeným okrajem vystříkáme olejem ve spreji, aby nám neklouzal pečící papír, kterým plech vysteleme, těsto přemístíme na papír a stěrkou uhladíme
5. Pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut, pak korpus necháme trochu vychladnout a potřeme meruňkovou marmeládou, pokud je příliš tuhá, naředíme ji rumem nebo šťávou z kompotu
6. Připravíme si krém; z mléka, šťávy z kompotu, krupicového cukru a Zlatých klasů uvaříme hustý pudink, necháme chvilku provařit a pak hrnec umístíme do nádoby se studenou vodou a občasného míchání necháme vychladnout
7. Změklé máslo vymícháme s moučkovým cukrem a rumem do bílé pěny, do této pak po částech dáváme chladný pudink a společně vyšleháme do hladkého krému
8. Okapané broskve překrájíme na drobné kostičky a zlehka vmícháme do krému, ten stěrkou naneseme na upečený a marmeládou potřený korpus, hezky uhladíme dortovým nožem nebo cukrářskou kartou
9. Šlehačky vyšleháme do tuha a naneseme na krém, dozdobíme podle fantasie ovocem, cukrářským zdobením apod.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy