REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechové řezy s broskvovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchaný, v troubě upečený, ořechový korpus potřený meruňkovou marmeládou a smetanovým krémem nastaveným kousky meruněk, dezert nakonec dozdobený šlehačkou, servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na korpus:
5 ksvajec
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
200 gmeruňkové marmelády
5 lžicpolohrubé mouky
4 lžícekrupicového cukru
2 lžícena jemno pomletých vlašských ořechů
2 lžícevroucí vody
2 lžíceoleje
Na krém:
1 velká plechovkabroskvového kompotu (900 g)
3 sáčkyZlatý klas (sypký přípravek na krémy, podobný pudinku, jen je tužší ...)
1 sáčekvanilkový cukr Dr. Oetker
2 kelímkyšlehačky 40 %
250 mlšťávy z kompotu
500 mlmléka
250 gmásla
3 lžícemoučkového cukru
3 lžícekrupicového cukru
2 lžícerumu
Ostatní:
olej ve spreji, papír na pečení, ovoce a cukrářské zdobení na ozdobu

Postup:

1. Nejprve si upečeme korpus; vyšleháme vejce s cukrem do pěny, pak postupně přidáme vodu a olej, mícháme do husté pěny
2. Mouku s kypřícím práškem proženeme sítkem, přidáme pomleté ořechy a vše důkladně promícháme
3. Tuto směs pak opatrně stěrkou vmícháme do ušlehané vaječné směsi
4. Velký plech se zvýšeným okrajem vystříkáme olejem ve spreji, aby nám neklouzal pečící papír, kterým plech vysteleme, těsto přemístíme na papír a stěrkou uhladíme
5. Pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut, pak korpus necháme trochu vychladnout a potřeme meruňkovou marmeládou, pokud je příliš tuhá, naředíme ji rumem nebo šťávou z kompotu
6. Připravíme si krém; z mléka, šťávy z kompotu, krupicového cukru a Zlatých klasů uvaříme hustý pudink, necháme chvilku provařit a pak hrnec umístíme do nádoby se studenou vodou a občasného míchání necháme vychladnout
7. Změklé máslo vymícháme s moučkovým cukrem a rumem do bílé pěny, do této pak po částech dáváme chladný pudink a společně vyšleháme do hladkého krému
8. Okapané broskve překrájíme na drobné kostičky a zlehka vmícháme do krému, ten stěrkou naneseme na upečený a marmeládou potřený korpus, hezky uhladíme dortovým nožem nebo cukrářskou kartou
9. Šlehačky vyšleháme do tuha a naneseme na krém, dozdobíme podle fantasie ovocem, cukrářským zdobením apod.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy