Recept na nakládané okurky, které nemusíte sterilovat a dají se konzumovat již za 2 dny po naložení.
Ingredience:
okurky nakládačky | |
Na sklenici o objemu 5 l: | |
2 l | vody |
0,5 l | octa |
150 g | cukru |
60 g | soli |
Koření a další přísady: | |
100 g | křenu |
2 lžíce | hořčičného semínka |
1 lžička | celého pepře |
8 ks | kuliček nového koření |
4 ks | bobkové listy |
1 ks | feferonky |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
snítky kopru |
Postup:
1. Na dno lahve dáme koření a plátky cibule, mrkve, křenu a nakonec i jednu feferonku
2. Okurky rovnáme do lahve, prokládáme koprem
3. Narovnané okurky zajistíme dřevěnou vzpěrou (jdou použít i dvě špejle křížem), zalijeme vařícím nálevem a převážeme celofánem nebo mikrotenovým sáčkem
4. Okurky můžeme konzumovat po 2 dnech, po větším proniknutí nálevu do okurek.
Příprava nálevu:
Vodu s octem a cukrem přivedeme k varu, nasypeme sůl, promícháme a nálev sundáme ze zdroje tepla, aplikujeme ještě horký.
Foto i recept: D.M.