Okurkový salát nakrájený na tenké plátky a ochucený sladkokyselou zálivkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
500 g | salátových okurek |
8 lžic | vody |
4 lžíce | octa |
mletý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Salátovou okurku oloupeme, zbavíme hořkých částí, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky
2. Vodu s octem promícháme, mírně osolíme, dochutíme cukrem a mletým pepřem
3. Do mísy dáme nakrájené okurky, přelijeme připravenou zálivkou a zlehka promícháme
4. Salát uchováváme v chladu.
Na salát používáme velkou mísu (porcelánovou, skleněnou nebo nerezovou), abychom mohli salát dobře a snadno promíchat. Okurkový salát můžeme také kombinovat s rajčaty.
Poznámka:Kyselé prostředí (ocet, citrónová šťáva, jogurt, kefír) váže vitamíny rozpustné ve vodě a proto se jich v zelenině uchová více.