Sterilované řezy z větších okurek přes noc naložené v roztoku a uložené v kameninové nádobě. Druhý den zalité stejným nálevem a zavařené 10-15 minut.
Ingredience:
čerstvé větší okurky | |
hořčičné semínko | |
cibule | |
Nálev: | |
2/3 l | octa (8%) |
1/3 l | vody |
30 g | soli |
20 g | pískového cukru |
4 ks | celého pepře |
2 ks | nového koření |
1 ks | bobkového listu |
špetka tymiánu | |
případně kopr |
Postup:
1. Okurky omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo klínky
2. Vložíme do kameniny nebo porceláné nádoby 3. Zalijeme vřelým nálevem (připraveným svařením vody, octa, soli, cukru, pepře, nového koření, bobkového listu a tymiánu); necháme do druhého dne uležet
4. Pak zeleninu scedíme a odkapaný nálev znovu svaříme
5. Poté jej necháme vychladnout
6. Okurky rovnáme do sklenic, proložíme cibulí a hořčičnými semínky, která jsme opláchli, případně přidáme i čerstvý kopr
7. Zalijeme studeným vývarem a uzavřeme víčky
8. V zavařovacím hrnci sterilujeme (ve sklenicích Omnia) takto: obsah 07,7 – 0,9 l po dobu 15 minut, sklo o objemu 0,5 l jen 10 minut.
9. Po této době sklenice ochladíme.