Sladký croissant pochází z Maďarska, ovšem zdomácněl ve Francii, kde získal takovou popularitu, že ho Francouzi považují za své národní pečivo. Tento recept je na kynuté croissanty plněné čokoládovou nutellou.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
125 g | rostlinného tuku |
30 g | droždí |
300 ml | mléka |
2 lžíce | medu |
1 lžička | soli |
1 sáček | vanilkového cukru |
2 ks | vejce |
Na náplň: | |
nutella |
Postup:
1. V 1 dl teplejšího mléka rozmícháme med, droždí a lžíci mouky, pořádně promícháme a necháme vykynout na teplejším místě
2. Do větší mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme na menší kousky nakrájený tuk, kvásek se žloutky, mléko (ty zbylé 2 dcl), přidáváme opatrně po troškách, aby těsto nezřídlo, může se stát, že tolik ani nebude třeba, a vypracujeme hladké těsto
3. Těsto dáme do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplejším místě
4. Kuchyňskou desku poprášíme moukou a rozválíme vykynuté těsto na tloušťku přibližně 4 mm (můžeme i tenčí), nakrájíme ho na dlouhé proužky a poté na trojúhelníky
5. Nádivku navrstvíme na širší část trojúhelníku a těsto svineme, potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme kynout asi 15 minut
6. Pak upečme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C, pečeme asi 15 minut pěkně dozlatova, necháme dobře vychladnout
7. Nakonec croissanty posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.