Nudle s mákem patří neodmyslitelně k české kuchyni. Servírované přelité rozpuštěným máslem jsou skvělé.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
100 g | moučkového cukru |
100 g | mletého máku |
100 g | másla |
4 ks | velká vejce |
špetka soli | |
voda |
Postup:
1. Nejprve si připravíme nudle; mouku nasypte na vál, uprostřed vytvoříme důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme špetku soli a metličkou promícháme, těsto zpracujte rukama (pokud bude třeba, přidáme trochu vody, ale těsto by mělo zůstat spíš tuhé)
2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočívat
3. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na velmi tenkou placku, tak 1 mm silnou, pomoučenou z každé strany ji přehneme do středu, obě poloviny pak znovu přeložíme do středu a nakonec na sebe obě poloviny přeložíme, nakrájíme 1 cm silné nudle
4. Nakrájené nudle necháme lehce oschnout, pak je uvaříme doměkka ve vroucí osolené vodě, scedíme, okapané, ještě horké posypte mákem a cukrem smíchaným v poměru 1:
15. Jednotlivé porce na talířích přeléváme rozpuštěným máslem.