Nové brambory můžeme vařit také v páře. Jde o úsporný a šetrný způsob jejich přípravy, u kterého uchováme vitamíny, které by se při klasickém vaření brambor ve vodě dostaly do vody. Podobným způsobem se může uvařit i brokolice, květák, mrkev, celer, ale i jiné druhy zeleniny.
Ingredience:
1 kg | brambor |
1 lžička | kmínu |
1 snítka | libečku |
voda | |
sůl | |
pařáček na knedlíky |
Postup:
1. Nové brambory oškrábeme škrabkou nebo nožem (u nových brambor je slupka opravdu tenká a dobře jde dolů i kartáčkem nebo novou drátěnkou na nádobí)
2. Oloupané brambory nakrájíme na kousky
3. Do hrnce nalijeme 2-3 cm vody, do vody nasypeme lžičku kmínu, pak do něj postavíme klasický pařák na knedlíky a narovnáme brambory, ty osolíme navrch dáme snítku libečku, přiklopíme pokličkou
4. Připravený hrnec postavíme na zdroj tepla a když voda začne vřít ztlumíme zdroj na polovinu a zvolna vaříme pod pokličkou podle velikosti nakrájených kousků 8-10 minut, kmín ve vodě a snítka libečku brambory krásně provoní a zůstanou v nich všechny cenné látky
5. Po uvaření teplé brambory servírujeme jako přílohu.
Autor receptu i fotografie: Dalibor Marounek