REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nové brambory vařené v páře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nové brambory můžeme vařit také v páře. Jde o úsporný a šetrný způsob jejich přípravy, u kterého uchováme vitamíny, které by se při klasickém vaření brambor ve vodě dostaly do vody. Podobným způsobem se může uvařit i brokolice, květák, mrkev, celer, ale i jiné druhy zeleniny.


Ingredience:
1 kgbrambor
1 lžičkakmínu
1 snítkalibečku
voda
sůl
pařáček na knedlíky

Postup:

1. Nové brambory oškrábeme škrabkou nebo nožem (u nových brambor je slupka opravdu tenká a dobře jde dolů i kartáčkem nebo novou drátěnkou na nádobí)
2. Oloupané brambory nakrájíme na kousky
3. Do hrnce nalijeme 2-3 cm vody, do vody nasypeme lžičku kmínu, pak do něj postavíme klasický pařák na knedlíky a narovnáme brambory, ty osolíme navrch dáme snítku libečku, přiklopíme pokličkou
4. Připravený hrnec postavíme na zdroj tepla a když voda začne vřít ztlumíme zdroj na polovinu a zvolna vaříme pod pokličkou podle velikosti nakrájených kousků 8-10 minut, kmín ve vodě a snítka libečku brambory krásně provoní a zůstanou v nich všechny cenné látky
5. Po uvaření teplé brambory servírujeme jako přílohu.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Sváteční recepty s chutí Spaku

Produkty od značky Spak jsou na českém trhu jako doma a neměly by chybět v žádné domácnosti. S blížícími se svátky jistě přijde kuchařům i labužníkům vhod kvalitní ketchup, majonéza či tatarka, které zpestří a skvěle dochutí sváteční hostinu a štědrovečerní večeři pozvednou o gurmánský level výše.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

7 základních typů vín pro „nevinaře“ aneb je Chardonnay lehké nebo těžké?

Jistě máte mezi víny svého favorita. Podle chuti každý pozná, co mu sedí. Do jaké rodiny vín ale váš oblíbený typ zapadá? Podívejte se na sedm základních kategorií a jejich zástupce. Možná si i zapamatujete pár zajímavých faktů, kterými nad skleničkou budete moct oslnit přátele nebo vaše rande.

číst dále ...

Soutěž o nejlepší vánočku je v plném proudu, zapojte se!

Svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal soutěž pro všechny sedmáky, osmáky a deváťáky ZŠ. Úkol zní jasně: upéct vánočku a pochlubit se s ní světu. Můžete se zapojit až do 18. prosince. Nepromarněte šanci vyhrát poukaz na nákup sportovního vybavení! Všichni žáci 7.–9. tříd základních škol, zbystřete! Staňte se na chvilku pekařem a k tomu získejte možnost vyhrát parádní cenu! Zapojte se do soutěže pořádané Svazem pekařů a cukrářů v ČR, jejíž zadání se točí, jak jinak, kolem pečení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy