Skvělá pochutina k oslavám, které se neobejdou bez alkoholu, nebo se hodí po prohýřené noci. Překvapí pikantní a ostrou chutí. Recept je ze Slovenska. K nakládání je nejvhodnější nedozrálý meloun s růžovou dužninou.
Ingredience:
2 kg | mírně nedozrálého vodního melounu |
váš oblíbený lák na zavařování okurek, nebo použijete Deko | |
feferonky | |
zavařovací sklenice s uzávěrem |
Postup:
1. Meloun omyjeme a i se slupkou nakrájíme na dílky, které projdou hrdlem zavařovacích sklenic, co půjde, zbavíme dužinu pecek
2. Naskládáme do sklenic, přidáme kousky nakrájené feferonky a zalijeme horkým lákem na okurky
3. Zatáhneme víčka, otočíme dnem vzhůru – nezavařujeme! Necháme minimálně týden rozležet, naložený meloun podáváme na talířích pěkně vychlazený.
Kdo nemá svůj oblíbený lák na okurky, zde je jeden vyzkoušený: 300 g cukru, 160 g soli, 50 g tabletek umělého sladidla, 3,8 l vody, 1,2 l octa. Vodu smícháme s octem, přimícháme cukr sůl a tabletky umělého sladidla, nálev přivedeme k varu, ale dál nevaříme, sundáme ho z ohně a necháme vychladnout.