Sterilace zeleniny, tentokrát nakládáme květák.
Ingredience:
květák | |
Na nálev: | |
1 l | vody |
250 ml | 8 % octa |
80 g | cukru |
40 g | soli |
10 ks | tablet sladidla Deko |
Koření: | |
1 ks | kuliček celého pepře |
1 ks | kuliček nového koření |
1 ks | bobkového listu |
Postup:
1. Očištěný květák nakrájíme na menší kousky a předvaříme ve vodě do poloměkka
2. Sklenice naplníme květákem, doplníme o koření a zalijeme nachystaným lákem, který připravíme svařením výše uvedených ingrediencí na nálev
3. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic)
4. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu (85 °C)
5. Po uplynutí předepsané doby (25 minut) sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
6. Necháme vychladnout
7. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.
Nálev lze připravit i z průmyslových směsí jako např. Nova, Pikanta…. Pro diabetiky existují speciální směsi označené symbolem Dia. Pro efekt nebo rozmanitost můžete květák doplnit i o další zeleninu, jako okurky, mrkev …. Kdo má rád, může přidat chilli papričku, květák pak bude pikantnější!
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.