REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládaný květák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sterilace zeleniny, tentokrát nakládáme květák.


Ingredience:
květák
Na nálev:
1 lvody
250 ml8 % octa
80 gcukru
40 gsoli
10 kstablet sladidla Deko
Koření:
1 kskuliček celého pepře
1 kskuliček nového koření
1 ksbobkového listu

Postup:

1. Očištěný květák nakrájíme na menší kousky a předvaříme ve vodě do poloměkka
2. Sklenice naplníme květákem, doplníme o koření a zalijeme nachystaným lákem, který připravíme svařením výše uvedených ingrediencí na nálev
3. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic)
4. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu (85 °C)
5. Po uplynutí předepsané doby (25 minut) sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
6. Necháme vychladnout
7. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.

Doporučení:

Nálev lze připravit i z průmyslových směsí jako např. Nova, Pikanta…. Pro diabetiky existují speciální směsi označené symbolem Dia. Pro efekt nebo rozmanitost můžete květák doplnit i o další zeleninu, jako okurky, mrkev ….

Poznámka:

Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy