REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané vepřové kotlety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha na marinované vepřové kotlety grilované na venkovním grilu.


Ingredience:
4 ksvelké kotlety, zhruba po 300 g (na výšku 2,5 cm)
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 kshřebíčky
2 ksbobkové listy
1 kskousek skořice
1 ksmalé cibule
560 mlstudené vody
280 mlhorké vody
80 mloleje z vlašských nebo lískových ořechů, případně olivového oleje
50 mlbourbonu
60 ghnědého cukru
60 ghrubé soli

Postup:

1. Očištěné, omyté a osušené kotlety položíme vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě, na maso naskládáme cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře a nového koření, hřebíček
2. Do mísy nasypeme sůl a hnědý cukr, přilijeme horkou vodu a vše šleháme tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí, pak vmícháme studenou vodu, bourbon a polovinu oleje
3. Připravenou marinádou zalijeme kotlety, několikrát je otočíme, aby se marináda dostala do všech ohybů masa
4. Naložené vepřové přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 3-4 hodiny, během tohoto času kotlety několikrát otočíme
5. Gril rozehřejeme na vysokou teplotu, měl by mít kolem 280 °C, čistý rošt grilu potřeme olejem
6. Maso necháme důkladně okapat a raději ho ještě osušíme papírovou utěrkou
7. Kotlety dáme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme 20 minut, poté kotlety posuneme přímo nad žhavé uhlíky
8. Grilujte je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom pootočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové porce masa přendáme z grilu na talíře a necháme je 3 minuty odpočinout, pak ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy