REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané vepřové kotlety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha na marinované vepřové kotlety grilované na venkovním grilu.


Ingredience:
4 ksvelké kotlety, zhruba po 300 g (na výšku 2,5 cm)
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 kshřebíčky
2 ksbobkové listy
1 kskousek skořice
1 ksmalé cibule
560 mlstudené vody
280 mlhorké vody
80 mloleje z vlašských nebo lískových ořechů, případně olivového oleje
50 mlbourbonu
60 ghnědého cukru
60 ghrubé soli

Postup:

1. Očištěné, omyté a osušené kotlety položíme vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě, na maso naskládáme cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře a nového koření, hřebíček
2. Do mísy nasypeme sůl a hnědý cukr, přilijeme horkou vodu a vše šleháme tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí, pak vmícháme studenou vodu, bourbon a polovinu oleje
3. Připravenou marinádou zalijeme kotlety, několikrát je otočíme, aby se marináda dostala do všech ohybů masa
4. Naložené vepřové přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 3-4 hodiny, během tohoto času kotlety několikrát otočíme
5. Gril rozehřejeme na vysokou teplotu, měl by mít kolem 280 °C, čistý rošt grilu potřeme olejem
6. Maso necháme důkladně okapat a raději ho ještě osušíme papírovou utěrkou
7. Kotlety dáme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme 20 minut, poté kotlety posuneme přímo nad žhavé uhlíky
8. Grilujte je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom pootočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové porce masa přendáme z grilu na talíře a necháme je 3 minuty odpočinout, pak ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy