REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané vepřové kotlety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha na marinované vepřové kotlety grilované na venkovním grilu.


Ingredience:
4 ksvelké kotlety, zhruba po 300 g (na výšku 2,5 cm)
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 kshřebíčky
2 ksbobkové listy
1 kskousek skořice
1 ksmalé cibule
560 mlstudené vody
280 mlhorké vody
80 mloleje z vlašských nebo lískových ořechů, případně olivového oleje
50 mlbourbonu
60 ghnědého cukru
60 ghrubé soli

Postup:

1. Očištěné, omyté a osušené kotlety položíme vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě, na maso naskládáme cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře a nového koření, hřebíček
2. Do mísy nasypeme sůl a hnědý cukr, přilijeme horkou vodu a vše šleháme tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí, pak vmícháme studenou vodu, bourbon a polovinu oleje
3. Připravenou marinádou zalijeme kotlety, několikrát je otočíme, aby se marináda dostala do všech ohybů masa
4. Naložené vepřové přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 3-4 hodiny, během tohoto času kotlety několikrát otočíme
5. Gril rozehřejeme na vysokou teplotu, měl by mít kolem 280 °C, čistý rošt grilu potřeme olejem
6. Maso necháme důkladně okapat a raději ho ještě osušíme papírovou utěrkou
7. Kotlety dáme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme 20 minut, poté kotlety posuneme přímo nad žhavé uhlíky
8. Grilujte je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom pootočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové porce masa přendáme z grilu na talíře a necháme je 3 minuty odpočinout, pak ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy