Křepelky plněné nádivkou ze šunky, špeku a dalších ingrediencí, uvařené doměkka, podávané na cibulovém základě ochucenými orestovanými nudličkami jater, přelité omáčkou.
Ingredience:
4 ks | kuchyňsky připravených křepelek v celku |
voda | |
Na nádivku: | |
1/2 lžičky | muškátového oříšku |
100 ml | sladké smetany |
50 g | špeku |
50 g | šunky |
2 ks | vajec |
1/2 ks | balení toastového chleba |
hrst nasekané petrželky kudrnky | |
vegeta dle chuti | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
1 lžíce | balzamikového octa |
1 lžíce | karamelu |
100 g | majonézy |
50 ml | sladké smetany |
50 ml | brandy |
sůl | |
Na hnída: | |
200 g | husích nebo kuřecích jater |
2 ks | stroužků česneku |
2 ks | šalotky |
mletý bílý pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Toastový chleba nakrájíme na kostky, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, na drobno nakrájený špek, na jemno nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, vegetou, zjemníme smetanou i žloutky, promícháme a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
2. Nádivkou naplníme křepelky, zabalíme je do potravinářské fólie a potom do alobalu, vložíme do vařící vody a vaříme 45 minut doměkka
3. Mezitím na omáčku majonézu, brandy, sladkou smetanu, balzamikový ocet, karamel a sůl mícháme, dokud nevznikne jemná omáčka
4. Očištěná játra nakrájíme na nudličky, orestujeme na rozehřátém oleji s oloupanou nasekanou šalotkou, osolíme, opepříme a ochutíme oloupanými utřenými stroužky česneku
5. Na talíře rozdělíme hnízda z jater, položíme na ně křepelky a přelijeme omáčkou.
Do nádivky můžeme přidat listový špenát.