REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Na sladko upečená šunka s rozinkami a hřebíčkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šunka v celku uvařená v troubě na pařáku, dopečená naříznutá na kosočtverce a napíchaná hřebíčky, potřená medovou marinádou. Skvělý hlavní chod nebo i teplý předkrm na vánoční stůl!


Ingredience:
Rozpis cca na 6 porcí:
1-1,2 kgšunky od kosti s kůží nebo burgundské šunky
asi 100 grozinek (nejlépe sultánek)
80 mlmeruňkovice nebo jiného destilátu
40 kshřebíčků
2 lžícemeruňkové zavařeniny
2 lžícemedu
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkadijónské hořčice
voda
sůl

Postup:

1. Rozinky spaříme horkou vodou, okapané v misce zalijeme meruňkovicí
2. Šunku položíme na pařák do hrnce s vodou, tak aby byla voda jen pod pařákem, přiklopíme a v páře vaříme 50-60 minut
3. Šunku vyjmeme, rozpařenou kůži nakrájíme na kosočtverce a do každého políčka, které nám vznikne připíchneme hřebíčkem nasáklou rozinku
4. V misce smícháme med spolu se zavařeninou, hořčicí, špetkou soli a citronovou šťávou a šunku vloženou do pekáčku kůží nahoru potřeme touto marinádou
5. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme 15-20 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrčička, během pečení potíráme maso zbylou medovou marinádou a podléváme horkou vodou, aby se šťávy v pekáči nepřipalovala.

Doporučení:

Stejným způsobem můžeme připravit i uzené koleno nebo jiné uzené maso, nejlépe však s kůží.

Poznámka:

Místo v páře můžeme maso uvařit ve vodě spolu se zeleninou, celou skořicí, cibulí a solí pro zvýraznění chutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy