REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Na sladko upečená šunka s rozinkami a hřebíčkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šunka v celku uvařená v troubě na pařáku, dopečená naříznutá na kosočtverce a napíchaná hřebíčky, potřená medovou marinádou. Skvělý hlavní chod nebo i teplý předkrm na vánoční stůl!


Ingredience:
Rozpis cca na 6 porcí:
1-1,2 kgšunky od kosti s kůží nebo burgundské šunky
asi 100 grozinek (nejlépe sultánek)
80 mlmeruňkovice nebo jiného destilátu
40 kshřebíčků
2 lžícemeruňkové zavařeniny
2 lžícemedu
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkadijónské hořčice
voda
sůl

Postup:

1. Rozinky spaříme horkou vodou, okapané v misce zalijeme meruňkovicí
2. Šunku položíme na pařák do hrnce s vodou, tak aby byla voda jen pod pařákem, přiklopíme a v páře vaříme 50-60 minut
3. Šunku vyjmeme, rozpařenou kůži nakrájíme na kosočtverce a do každého políčka, které nám vznikne připíchneme hřebíčkem nasáklou rozinku
4. V misce smícháme med spolu se zavařeninou, hořčicí, špetkou soli a citronovou šťávou a šunku vloženou do pekáčku kůží nahoru potřeme touto marinádou
5. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme 15-20 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrčička, během pečení potíráme maso zbylou medovou marinádou a podléváme horkou vodou, aby se šťávy v pekáči nepřipalovala.

Doporučení:

Stejným způsobem můžeme připravit i uzené koleno nebo jiné uzené maso, nejlépe však s kůží.

Poznámka:

Místo v páře můžeme maso uvařit ve vodě spolu se zeleninou, celou skořicí, cibulí a solí pro zvýraznění chutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy