Šunka v celku uvařená v troubě na pařáku, dopečená naříznutá na kosočtverce a napíchaná hřebíčky, potřená medovou marinádou. Skvělý hlavní chod nebo i teplý předkrm na vánoční stůl!
Ingredience:
Rozpis cca na 6 porcí: | |
1-1,2 kg | šunky od kosti s kůží nebo burgundské šunky |
asi 100 g | rozinek (nejlépe sultánek) |
80 ml | meruňkovice nebo jiného destilátu |
40 ks | hřebíčků |
2 lžíce | meruňkové zavařeniny |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžička | dijónské hořčice |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Rozinky spaříme horkou vodou, okapané v misce zalijeme meruňkovicí
2. Šunku položíme na pařák do hrnce s vodou, tak aby byla voda jen pod pařákem, přiklopíme a v páře vaříme 50-60 minut
3. Šunku vyjmeme, rozpařenou kůži nakrájíme na kosočtverce a do každého políčka, které nám vznikne připíchneme hřebíčkem nasáklou rozinku
4. V misce smícháme med spolu se zavařeninou, hořčicí, špetkou soli a citronovou šťávou a šunku vloženou do pekáčku kůží nahoru potřeme touto marinádou
5. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme 15-20 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrčička, během pečení potíráme maso zbylou medovou marinádou a podléváme horkou vodou, aby se šťávy v pekáči nepřipalovala.
Stejným způsobem můžeme připravit i uzené koleno nebo jiné uzené maso, nejlépe však s kůží.
Poznámka:Místo v páře můžeme maso uvařit ve vodě spolu se zeleninou, celou skořicí, cibulí a solí pro zvýraznění chutí.