Slaninou prošpikované velké řízky z hovězí kýty, opečené na sádle, podušené ve vývaru spolu s cibulí a kořenovou zeleninou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | velké řízky z hovězí kýty |
80 g | kořenové zeleniny |
50 g | slaniny |
40 g | másla |
40 g | cibule |
30 g | sádla |
30 g | hladké mouky |
20 g | mouky na zaprášení |
10 g | cukru |
1 dl | červeného vína |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
vývar | |
několik kuliček černého pepře | |
několik kuliček nového koření | |
bobkový list | |
jalovec | |
tymián | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Velké hovězí řízky nejdříve naklepeme, pak protáhneme nudličkami slaniny, osolíme, okořeníme pepřem
2. Maso zlehka obalíme v mouce a zprudka opečeme z obou stran v rozpáleném sádle
3. Opečené plátky přendáme do ohnivzdorné zapékací misky, kde jsme na másle osmahli postrouhanou kořenovou zeleninu, kolečka cibule a všechno koření
4. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka
5. Maso vytáhneme, uchováme v teple, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme dalším vývarem
6. Omáčku povaříme dohladka, pak ji přecedíme
7. Těsně před servírováním jednotlivých porcí do omáčky přidáme citrónovou šťávu, červené víno a upražený (zkaramelizovaný) cukr, dle chuti dochutíme pepřem a solí.
Myslivecké řízky podáváme s houskovými knedlíky a jeřabinovým kompotem .