Odleželé těsto vypracované z nastrouhané mrkve, polohrubé mouky, tuku, vejce a prášku do pečiva, vytvarované šátečky naplněné povidly a upečené v troubě.
Ingredience:
250 g | polohrubé mouky |
200 g | mrkve |
100 g | tuku na pečení (Hera) |
1/2 sáčku | prášku do pečiva |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
povidla | |
cukr moučka na posypání, papír na pečení |
Postup:
1. Mrkev jemně nastrouháme a spolu s moukou, vejcem, tukem a práškem do pečiva vypracujeme hladké těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici 2 hodinky uležet (klidně déle)
2. Těsto rozválíme na plát o výšce cca 3 mm, rozkrájíme na pravidelné čtverce
3. Na úhlopříčku poklademe povidla, okraje spojíme a přimáčkneme vidličkou po celém obvodu
4. Uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 180-200 °C dorůžova
5. Upečené šátečky pocukrujeme.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková