Upečený korpus z mouky, mrkve a dalších ingrediencí, potřený citronovou polevou, nakrájený na řezy.
Ingredience:
600 g | mrkve |
250 g | polohrubé mouky |
200 g | mandlí |
250 ml | oleje |
5 lžic | medu |
6 ks | vajec |
1 ks | pomeranče |
1 ks | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
máslo na vymazání plechu | |
strouhanka na vysypání plechu | |
sůl | |
Na polevu: | |
300 g | moučkového cukru |
100 g | másla |
5 lžic (asi) | citronové šťávy |
Postup:
1. Vejce vyšleháme do pěny a postupně po kapkách zašleháme olej, pak vmícháme prosátou polohrubou mouku smíchanou se solí i kypřicím práškem do pečiva
2. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemno, z dobře omytého pomeranče nastrouháme na jemno kůru a vymačkáme 3 lžíce pomerančové šťávy
3. Nastrouhanou mrkev, pomerančovou kůru i šťávu smícháme s medem a s nadrobno nasekanými mandlemi, přidáme do těsta a vše promícháme
4. Těsto rovnoměrně naneseme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut (špejlí poznáme je-li těsto upečené, nesmí se lepit na špejli)
5. Na polevu k moučkovému cukru přimícháme tolik citronové šťávy, aby vznikla hustá poleva, potom smícháme s rozehřátým máslem a pomocí stěrky rozetřeme na vychladlý koláč, necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.