Bábovka z kynutého těsta upečená v troubě dozlatova, před servírováním posypaná moučkovým cukrem.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
300 g | mrkve |
200 g | cukru krupice |
100 g | rozpuštěného másla |
25 g | droždí |
200 ml | mléka |
4 ks | vajec |
šťáva z 1 citronu | |
špetka soli | |
máslo a hrubá mouka na formu | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Do misky nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, lžíci krupicového cukru, 2 lžíce hladké mouky a zaděláme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Mezitím si oškrábeme mrkev a nastrouháme na jemno
3. Pak do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku se špetkou soli, nastrouhanou mrkev, rozpuštěné zchladlé máslo, zbylý krupicový cukr, vejce, citronovou šťávu, zbylé vlažné mléko, kvásek a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme na teplém místě vykynout
4. Těsto naplníme do dobře máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 165 °C a pečeme 60 minut (ke konci pečení špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené)
5. Upečenou bábovku necháme chvilku chladnout ve formě, pak opatrně vyklopíme a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Foto: Naďa Indruchová