Mladé předvařené kořeny mrkve, sterilované ve sladkoslaném nálevu.
Ingredience:
mladá mrkev nebo karotka | |
zavařovací sklenice s uzávěrem | |
voda | |
Na nálev: | |
1 l | vody |
20 g | cukru |
10 g | soli |
Postup:
1. Mrkev důkladně omyjeme a pak předvaříme ve vroucí vodě tak 5 minut, ihned ochladíme, povrch stáhneme
2. Připravenou mrkev necháme v celku nebo nakrájíme na kolečka či kostičky, vyskládáme ji do sklenic
3. Sklenice s mrkví zalijeme horkým nálevem a první den sterilujeme 50 minut při 100 °C, druhý den ještě 20 minut také při 100 °C.
Příprava nálevu:
Vodu s cukrem a solí přivedeme k varu, ale dále nevaříme.
Mrkev můžete smíchat s předvařeným čerstvým hráškem.
Poznámka:Více o zavařování: Konzervace, zavařování, sterilace.