Povařená mrkev nakrájená na kostičky nebo kolečka, zavařená v kořeněném sladkokyselém nálevu.
Ingredience:
mrkev nebo karotka | |
voda | |
sůl | |
Koření na jednu sklenici: | |
2 ks | zrnka pepře |
1/2 lžičky | hořčičných semínek |
Na nálev: | |
1 l | vody |
0,25 l | octa |
100 g | cukru |
10 g | soli |
Postup:
1. Omytou mrkev oškrábeme a pak ji předvaříme 10-15 minut v mírně osolené vodě
2. Ochlazenou nakrájíme na kostičky nebo kolečka a urovnáme do sklenic spolu s kořením
3. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky
4. Sterilujeme 20 minut při teplotě 95 °C.
Příprava nálevu:
Vodu s octem, cukrem a solí pozvolna zahříváme téměř k bodu varu, ale nevaříme, občas zamícháme.
Více o zavařování: Konzervace, zavařování, sterilace.