Těsto potřené dvěma mermaládami a pokladené meruňkami, upečené dozlatova.
Ingredience:
4 ks | čerstvých meruněk |
2 lžíce | meruňkovice |
200 g | meruňkové marmelády |
100 g | pomerančové marmelády |
máslo na vymazání pekáčku | |
moučkový cukr na posypání | |
Na těsto: | |
260 g | hladké mouky |
70 g | másla |
60 g | cukru krupice |
2 ks | žloutků |
1/2 ks | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
2 lžíce | mléka |
špetka soli |
Postup:
1. V míse vyšleháme změklé máslo s krupicovým cukrem, žloutky a solí do pěny
2. Přidáme vlažné mléko, postupně vmícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto
3. Z těsta oddělíme dvě třetiny, rozválíme je mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 1 cm a vložíme ho do menšího, tukem vymazaného pekáčku, potřeme smíchanými marmeládami ochucenými meruňkovicí a utvoříme na něm mřížku z proužků vyválených ze zbylého těsta
4. Do mřížek vložíme půlky vypeckovaných meruněk, koláč vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a upečeme dozlatova
5. Upečený koláč pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme.