REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mozečková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Telecí mozeček, stejně tak jako brzlík, patřil před světovou válkou (vlastně už za monarchie) k téměř běžným jídlům. Dnes najdete obě zvláštnosti na menu lepších restaurací po střední Evropě a Francii. Ona staropražská kuchyně jako taková má mnoho společného právě s kuchyní francouzskou. Je ovšem o něco rustikálnější a svéráznější.


Ingredience:
1 kstelecího mozečku
5 ksžloutků
3 ksstředně velké šalotky
4 lžícehladké mouky
3 lžícerostlinného oleje
1 lžícemuškátového květu
1 lžícecelého pepře
180 gčerstvého másla
0,5 ltelecího vývaru
0,5 lmléka
pečivo na krutony
sůl

Postup:

1. Mozeček zbavíme blan a krvavých žilek, řádně opláchneme a nakrájíme na dvoucentimetrové kostičky
2. Na másle s olejem (nebo přepuštěném másle) podusíme šalotku společně s mozečkem a zaprášíme hladkou moukou, necháme směs zpěnit a za stálého šlehání metlou přiléváme telecí vývar
3. Zhruba po půl hodině vaření přidáme mléko s rozkvedlanými žloutky, jemně povaříme na mírném ohni asi 3 minuty, odstavíme a osolíme.

Doporučení:

K polévce se výborně hodí na másle opražené krutony a čerstvě sekané bylinky.

Poznámka:

Zdroj: www.citybee.cz, recept připravil: Radek Jakubec. Celý článek o staropražských specialitách najdete zde: 5 původních pražských receptů, díky kterým dáte vale smažáku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy