Další varianta sladké hmoty vhodné na potahování dortů. Z této hmoty jdou vymodelovat i figurky!
Ingredience:
Rozpis na potažení dortu o průměru cca 24 cm: | |
400 g | moučkového cukru |
200 g | polotučného sušeného mléka |
4 lžíce | horké vody |
2 lžíce | kukuřičného sirupu |
2 lžičky | oleje |
2 lžičky | mandlového aroma |
Postup:
1. Sušené mléko s cukr prosejeme, vodu smícháme se sirupem, mandlovým aroma a olejem, promícháme
2. Tekutinu vlijeme do mléka s cukrem a vypracujeme vláčnou hmotu (ruce namočíme i několikrát do teplé vody a zpracováváme hmotu tak dlouho, až vznikne marcipán konzistence modelíny)
3. Dort před potažením mléčnou marcipánovou hmotou hojně potřeme krémem a to z vrchu i z boků, pak teprve pokládáme marcipán.
Při zpracování marcipánu pozor na větší množství vody, pokud to přeženete, marcipán vám poteče. Místo kukuřičného sirupu lze použít i sirup pšeničný. Marcipán před zaschnutím nesmí přijít do styku s ovocem nebo šlehačkou, pak nezaschne a poteče! Tloušťka rozváleného marcipánu by měla být minimálně 3 mm, raději i více, jinak opět poteče!
Poznámka:Pokud marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do potravinářské fólie, a dát do ledničky, jakmile hmotu budete chtít znovu použít (bude jako kámen), mírně ji v mikrovlnné troubě zvláčníte a marcipán znovu propracujete mokrýma rukama.