Fondán na zdobení dortů, vhodný i na modelování postaviček a dalších tvarů.
Ingredience:
200 g | sušeného polotučného mléka |
200 g | moučkového cukru |
4 lžičky | oleje (na měkčí hmotu až 4 lžíce) |
3-4 lžíce | pšeničného sirupu nebo kukuřičného sirupu či medu |
několik kapek mandlové tresti | |
trošku teplé vody |
Postup:
1. Sušené mléko smícháme s moučkovým cukrem
2. Přidáme ostatní suroviny (s vodou opatrně!), vypracujeme hmotu konzistence plastelíny
3. Potahový nebo modelovací fondán dále použijeme dle příslušných receptur, buď ho vyválíme na tenký plát a použijeme na zdobení dortů, nebo z něj vytvoříme různé postavičky, či jiné tvary.
Hmotu uchovávám zabalenou v mikroténovém sáčku a uzavřené v dóze v ledničce.
Poznámka:Fondán můžeme zdobit barvami. Nejlepší jsou gelové potravinářské barvy. Barvíme jen části hotové hmoty.