Koláč z mouky, cukru a dalších ingrediencí pokladený mirabelkami, upečený dozlatova, poprášený moučkovým cukrem.
Ingredience:
1 hrnek | polohrubé mouky |
1 hrnek | hladké mouky |
1 hrnek | acidofilního mléka |
1/2 hrnku | krupicového cukru |
1 lžíce | citronové kůry |
400 g | mirabelek |
125 g | másla |
2 ks | vajec |
1 ks | kypřicího prášku |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
cukr na poprášení |
Postup:
1. Mirabelky omyjeme, necháme oschnout a vypeckujeme
2. V míse promícháme prosátou hladkou i polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, přidáme na jemno nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, krupicový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, vejce a vymícháme hladké těsto
3. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a vymazané mastným papírem od másla, uhladíme, povrch poklademe vypeckovanými mirabelkami otevřenou stranou dolů
4. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova asi 20-30 minut, před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí ve středu koláče, jestli je už upečený, nelepí-li se těsto na špejli, vyjmeme ho i z formou z trouby a necháme na mřížce zchladnout
5. Před podáváním zlehka posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na jednotlivé řezy.